© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

2021. gada 6. maijā plkst. 11.00–13.30 notiks seminārs “Universitāšu pārvaldības reformas – cerības un pieredze”, kuru vadīs Latvijas Universitātes Senāta priekšsēdētājs profesors Mārcis Auziņš.

1990. gados daudzi topošie BSRUN (Baltijas jūras reģiona universitāšu tīkla) locekļi no Igaunijas, Somijas, Latvijas un Lietuvas piedalījās TEMPUS projektos par universitāšu vadību un administrāciju. BSRUN sadarbības tīkls dibināts 2000. gadā pēc Turku universitātes iniciatīvas, tam pievienojušies arī partneri no Polijas un Krievijas.

BSRUN pasākumos jau no pašiem pirmsākumiem apspriesti dažādi universitātes vadības un administrēšanas aspekti. Starptautiskās ekspertzināšanas nodrošina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un Ziemeļvalstu universitāšu administrācijas asociācijas (NUAS) programma “Institucionālā vadība augstākajā izglītībā” (IMHE).

Sākotnēji apspriežamās tēmas visbiežāk skāra universitāšu centrālās administrācijas izveidi, jo universitātes veidoja jaunas un piemērotākas struktūras, vai arī tika veltītas plašākām tēmām, piemēram, augstskolu internacionalizācijai.

2010. gadā BSRUN kļuva par Universitātes pārvaldības, vadības un administrēšanas tīklu. Šīs sadarbības organizācijas sauklis skan “BSRUN –stratēģijai un praksei”. Vairākos pēdējā laika pasākumos populārāko tēmu vidū bija universitāšu pilsētiņu vadība un attīstība, kā arī universitāšu apvienošanās.

Pirms 2010. gada BSRUN dalībaugstskolu lēmējinstitūcijās reti bija sastopami ārējie speciālisti. Somijā šī situācija mainījās līdz ar Universitāšu likuma stāšanos spēkā 2010. gadā. Igaunijā reforma sākās ar Tartu Universitāti 2011. gadā. 2019. gada maijā BSRUN organizēja pasākumu Varšavas universitātē, kad Polijā jau bija apstiprināti jauni tiesību akti. Šobrīd arī Latvijā tiek apspriesta jauna likumdošana.

Universitāšu un par tām atbildīgo ministriju cerības un reālā pieredze pirms un pēc reformas bieži atšķiras. Šajā BSRUN pasākumā tiks apskatīta ne vien pašreizējā situācija Latvijā, bet arī sniegts pārskats par reformām divās universitātēs Igaunijā, trijās universitātēs Somijā un vienā universitātē Polijā.

Gdaņskas Tehnoloģiju universitātei (GUT) nesen piešķirts prestižs projekts Zinātnes un augstākās izglītības ministrijas konkursā “Izcilības iniciatīva – pētniecības universitāte” ( “Excellence Initiative – Research University” ,EIRU). Visi EIRU programmas finansējuma saņēmēji no 2020. līdz 2026. gadam saņems par 10% palielinātu valsts budžeta subsīdiju turpmākai dinamiskai universitātes attīstībai. Programmas ietvaros papildus mēŗķiem, kas saistīti ar zinātni, GUT izvērtēs trīs vadošo Pomerānijas universitāšu, proti, Gdaņskas Medicīnas universitātes, Gdaņskas Universitātes un GUT apvienošanās potenciālu. Līdz šim jau izveidota Gdaņskas universitāšu Fārenheita savienība.

Apskatāmās tēmas:

  • reformas mērķi;
  • universitāšu autonomija pēc reformas (t.sk. finansiālā autonomija);
  • reformas finansēšana;
  • valdības politika – veicināt apvienošanos;
  • universitātes kopienas un tās grupu definēšana;
  • rektora ievēlēšana/iecelšana;
  • lēmējstruktūras, to sastāvs un locekļu iecelšana;
  • atlīdzība par sanāksmju apmeklēšanu/maksa par dalību pasākumos/padomes/valdes locekļu atlīdzība;
  • iespējamās nākotnes pasākumu tēmas.

Pasākuma plāns: 2,5 stundas, kuru laikā tiks nolasīti trīs pamatreferāti un notiks paneļdiskusija, ko vadīs prof. Mārcis Auziņš, Latvijas Universitātes Senāta priekšsēdētājs, bijušais Latvijas Universitātes rektors (2007–2015)

Ar pamatreferātiem uzstāsies:

  • Prof. Indriķis Muižnieks, Latvijas Universitātes rektors kopš 2015. gada. Dr. Muižnieks ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis.
  • Prof. Alars Karis (Alar Karis), Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes valdes priekšsēdētājs. Viņš bija Tartu Universitātes (2007-2012) un Igaunijas Dzīves
  • Prof. Kalervo Vēnenens (Kalervo Väänänen), Oulu Universitātes valdes loceklis. Laikā no 2012. līdz 2019. gadam – Turku universitātes rektors, pirms tam, no 2010. gada sākuma, akadēmiskā rektora amatā bijis atbildīgs par pētniecību Austrumu Somijas universitātē. Profesors Vēnenens ir arī Somijas Zinātņu akadēmijas loceklis, kā arī Somijas Tehnisko zinātņu akadēmijas loceklis.
  • Prof. Dariušs Mikelevičs (Dariusz Mikielewicz), kopš 2019. gada – Gdaņskas Tehniskās universitātes prorektors organizatoriskajos un attīstības jautājumos. 2021. gada sākumā ieņēmis jaunizveidotās Mašīnbūves un kuģu būves fakultātes dekāna amatu (fakultāte izveidota Mašīnbūves fakultātes un Okeāna inženierijas fakultātes apvienošanās rezultātā). Pirms tam, 2016. – 1019. gadā – Mašīnbūves fakultātes dekāns, kā arī šīs fakultātes Enerģētikas un rūpniecisko ierīču katedras vadītājs no 2012. līdz 2020. gadam.

Pasākuma programma

2021. gada 6. maijs

Vadītājs: Mārcis Auziņš

11.00–11.30 pēc Austrumeiropas vasaras laika

Atklāšana

Kari Hiponens (Kari Hyppönen), BRSUN priekšsēdētājs

Dmitrijs Stepanovs, Izglītības un zinātnes ministrija, Latvija

Arnis Rītups, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors

11.00–11.30 pēc Austrumeiropas vasaras laika

Referāti

11.30–11.50

Indriķis Muižnieks, Latvija

11.50–12.10

Kalervo Vēnenens (Kalervo Väänänen), Somija

12.10–12.30

Alars Karis (Alar Karis), Igaunija

12.30-12.50

Dariušs Mikelevičs (Dariusz Mikielewicz), Polija

11.00–11.30 pēc Austrumeiropas vasaras laika

Paneļdiskusija

       
 

Kontaktinformācija

Annija Apsite, annija.apsite@lu.lv
BSRUN sekretariāts Latvijas Universitātē
Lai reģistrētos dalībai seminārā, lūdzu, aizpildiet veidlapu – https://forms.gle/DZLLDBWYKZ6eCtDCA 

Aicinām reģistrēties līdz 03.05.2021.

Sekojiet mums FacebookBSRUN – Baltic Sea Region University Network
Iepazīstieties ar mūsu darbu un pasākumiem mājaslapā: www.BSRUN.org

Share