Protams, Latvijas Universitāte (LU) vienmēr iet soli solī ar laiku un jaunākajām tendencēm, un tam pierādījums ir modernais LU Akadēmiskais centrs. Taču tieši tradīcijas ir tās, kas mūs vieno ar LU pirmsākumiem, vēsturi un bagātajām tradīcijām, tāpēc šodien, 1. aprīlī, apstiprināts projekts par LU vēsturiskās ēkas Raiņa bulvārī pārcelšanu uz Torņakalnu, veidojot pilnvērtīgu kampusu.

Tika veikta visas LU saimes aptauja, kurā noskaidrots, ka visi 100% respondentu labprāt vēlētos redzēt LU centrālo ēku starp visām fakultātēm, tāpēc LU rektors Indriķis Muižnieks, ilgi nedomājot, šodien parakstījis projektu par LU centrālās ēkas pilnīgu pārcelšanu uz Torņakalnu. “Tas prasīs daudz laika, resursu un spēku, bet es esmu pārliecināts, ka mēs to spēsim – apvienot jauno un moderno ar vēsturisko un tradīcijām bagāto,” stāsta rektors.

Būvniecības darbi tiks uzsākti jau rītdien, lai 2021. gada rudens semestri LU Datorikas fakultātes, LU Teoloģijas fakultātes un LU Juridiskās fakultātes studenti varētu sagaidīt jaunajā atrašanās vietā. Paredzēts, ka LU vēsturiskā ēka Torņakalnā atradīsies perpendikulāri novietota LU Zinātņu un LU Dabas majām, lai simboliski atveidotu laika sprīdi, kas pagājis, būvējot šīs mājas. Ar laiku tiks izveidots gaisa tilts, kas savienos visas trīs mājas. Pa šo gaisa tiltu LU darbinieki ērti varēs nokļūt kafejnīcā, modernajos atpūtas stūrīšos un bibliotēkās. Savukārt tajā vietā, kur šobrīd (vēl uz neilgu laiku) atrodas vēsturiskā māja (Raiņa bulvārī 19), plānots parks, kurā Rīgas iedzīvotāji nesteidzīgi varēs baudīt laiku un svaigu gaisu.

P.S. Protams, ka šī ir 1. aprīļa joku ziņa – mūsu cēlā, vēsturiskā ēka un simbols turpinās stabili atrasties Raiņa bulvārī 19 un ceram, ka tās būs vēl vairākas simtgades! Taču nav melots par vērienīgo LU  Akadēmiskā centra Torņakalnā attīstības jaudu, jo plānots, ka jau 2023. gadā durvis vērs jau ilgi gaidītā Rakstu māja!

 

Share