2021. gada 20. un 21. janvārī norisināsies ziemas izcilības studijas “(Post)pandēmijas medijpratība” sociālo un humanitāro zinātņu maģistrantūras studentiem. Studijas divos vakaros tiešsaistē Zoom platformā piedāvā LU sadarbībā ar IREX Baltijas medijpratības programmu. To nolūks – radīt dziļāku izpratni par medijpratību pandēmijas laikā.

“Šobrīd dzīvojam neskaidrības apstākļos, kuros dezinformācija ir kļuvusi par spēcīgu ieroci nestabilitātes radīšanai. Ziemas izcilības studijās pievēršamies patlaban aktuālajiem tematiem un prasmēm – par vārda brīvības un dezinformācijas robežām, praktiski apgūt un izmantot faktu pārbaudes principus. Nodarbībā par pseidozinātni analizēsim, kā medijos un sociālajos medijos mēdz tikt izmantota sagrozīta vai pat neesoša statistika un atsauces uz pētījumiem. Savukārt profesore Vita Zelče ir sagatavojusi aizraujošu pārskatu par to, kādus sociālos efektus un pratības ir radījušas jau pieredzētas epidēmijas un kādas sociālās transformācijas varētu radīt šā laika pandēmija. Diskutēsim arī par indivīda attiecībām ar brīvību un par to, vai var attīstīt tālāk sociālpsihologa Ēriha Fromma piedāvāto “bēgšanas no brīvības” tēmu mūsdienu kontekstā,” gaidāmo ziemas izcilības studiju programmu ieskicē IREX Baltijas Medijpratības programmas vadītāja Latvijas Universitātē Klinta Ločmele.

Viņa norāda, ka ziemas izcilības studiju mērķis ir veicināt maģistrantūras studentu lielāku izpratni par pašreizējiem procesiem sabiedrībā dezinfodēmijas apstākļos, kuros būtiska loma ir informācijai un prasmei to analizēt un kritiski izvērtēt. Tāpēc šajās studijās klasiski medijpratības jautājumi apvienoti ar padziļinātu analīzi par savstarpējām sakarībām, kā sociālais konteksts un informācijas vide veido un ietekmē viens otru. Turklāt, īpaša uzmanība pievērsta šim jautājumam pašreizējā – pandēmijas – situācijā.

Dalība maģistrantūras studentiem šajā pasākumā ir bez maksas. Dalības nosacījums – piekrišana aizpildīt anonīmas pirms un pēc studiju anketas, lai varētu izvērtēt nodarbību efektivitāti. Pieteikties iespējams saitē līdz 2021. gada 18. janvāra plkst. 17.00.

Īpaši aicināti LU sociālo un humanitāro zinātņu maģistra programmu studenti, kuru studijas tieši ir vērstas uz analīzes prasmju par dažādiem sociāliem procesiem attīstīšanu un informācijas apstrādi. Gadījumā, ja pieteikumu skaits pārsniegs organizatoru iespējas nodrošināt dalību visiem, dalībnieku atlase tiks veikta, balstoties uz anketā norādīto motivāciju un anketas aizpildīšanas laiku.

Studenti, kuri būs piedalījušies abās ziemas izcilības studiju dienās, varēs saņemt LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Komunikācijas studiju nodaļas izdotu sertifikātu par ziemas izcilības kursa apgūšanu.

Latvijas Universitāte ir dibinājusi sadarbību ar globālās attīstības un izglītības organizāciju IREX (ASV), kas strādā pie medijpratības programmu veidošanas visās Baltijas valstīs, lai palīdzētu jaunatnei spēt kritiski izvērtēt informāciju medijos. Jau rudens semestrī LU SZF studentiem profesionāļu vadībā bija iespēja uzlabot medijpratību. IREX Learn to Discern (Iemācīties saskatīt) metodoloģijas pamatā ir praktisku medijpratības prasmju apgūšana ar uzsvaru uz “kā” lasīt/skatīties medijus, nevis “ko” lasīt/skatīties medijos, kā arī kritisko un analītisko prasmju attīstīšana.

Share