No 9. līdz 11. decembrim tiešsaistē notiks starptautiska konference “Uzturs un veselība 2020”, kurā būs iespēja gūt pilnīgu priekšstatu par uzturzinātni, par uzturzinātnes starpdisciplināro būtību un komplicētību, kā arī par tās lomu slimību profilaksē un novēršanā.

Trīs lielāko Latvijas augstskolu – Latvijas Universitātes (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU), Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) – piecu fakultāšu akadēmiskais personāls kopš 2006. gada īsteno Kopīgo akadēmisko maģistra studiju programmu “Uzturzinātne”, kuras mērķis ir sagatavot kvalificētus uzturzinātnes speciālistus, kuri ir ieguvuši padziļinātas teorētiskās un metodoloģiskās zināšanas un pētniecības iemaņas uzturzinātnes jomā, kuri spēj analizēt, kritiski izvērtēt un ģenerēt jaunas idejas un alternatīvas pieejas uzturzinātnē sabiedrības veselības veicināšanai un ar uzturu saistītu slimību aizkavēšanai.

Programmas īstenošanā iesaistītie docētāji 14 gadu programmas pastāvēšanas laikā ir noorganizējuši 3 starptautiskās konferences; šogad laikā no 9.–11. decembrim notiek trešā - “Uzturs un veselība 2020” (pirmā notika 2012. gadā; otrā – 2016. gadā).

Starptautiskās konferences “Uzturs un veselība 2020” mērķis ir dot iespēju Latvijas zinātniekiem, uzturzinātnes studentiem un uztura un zinātnes jomas speciālistiem iepazīties ar savu kolēģu pētījumiem un to rezultātiem. Savukārt uzaicināto vieslektoru (šogad no Lietuvas, Rumānijas, Nīderlandes) uzdevums ir iezīmēt uzturzinātnes svarīgāko tēmu un aktuālāko problēmu starptautisko kontekstu.

Tā šogad, 46 ziņojumos (no kuriem 10 ir plenārlekcijas) un 46 stenda ziņojumos tiks prezentēti 252 zinātnieku pētījumu rezultāti, kas aptvers plašu pētījumu loku par tēmām: uzturpolitika, sabiedrības veselība un epidemioloģija, uzturzinātne; uzturs cilvēka dzīves laikā (mātes un bērna veselība); uzturs cilvēka dzīves laikā (diētas); uzturs hronisku slimību novēršanai; jaunā un funkcionālā pārtika; pārtikas kvalitāte un drošums.

Pētījumu rezultātu autoru skaitā ir Latvijas kopīgās akadēmiskās maģistra programmas “Uzturzinātne” īstenošanā iesaistītie akadēmiskie mācībspēki, studējošie un absolventi – doktoranti, doktora grādu ieguvušie un Latvijas zinātnieki no pētnieciskajiem institūtiem, kuri uzturzinātnē saskata iespējas 21. gadsimtā.

Konferencē klausītājiem (galvenokārt pašlaik studējošiem, kuriem jāizvēlas savu bakalauru un maģistru tēmas) būs iespēja gūt pilnīgu priekšstatu par uzturzinātni, par uzturzinātnes starpdisciplināro būtību un komplicētību, par tās lomu slimību profilaksē un novēršanā.

Pēc konferences ziņoto pētījumu rezultāti tiks iestrādāti zinātniskajos rakstos un publicēti izdevumā “Latvijas zinātņu akadēmijas vēstis” B daļā, kas dos iespēju uzturzinātnes aktuālos jautājumus un problēmas izvirzīt apspriešanai starptautiskā līmenī ar datubāžu starpniecību.

Vairāk informācijas konferences mājaslapā: https://www.nutritionandhealth2020.lu.lv/lv/

Share