Jau 8. Starptautiskā Izgudrojumu un inovāciju izstāde MINOX aicina dalībniekus un apmeklētājus. Lai popularizētu izgudrojumu autorus un viņu ideju realizāciju Latvijas tautsaimniecības efektīvākai attīstībai, Latvijas Izgudrotāju biedrība,Biedrība “CONNECT Latvija” un Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar partneriem organizē izgudrojumu izstādes reģionos, kā arī starptautisko izgudrojumu un inovāciju izstādi MINOX Rīga.

Izgudrojumu un inovāciju izstādēs MINOX ir iespēja iepazīties ar jaunākajiem izgudrojumiem un inovatīviem risinājumiem, klātienē tikties ar to autoriem, un piedalīties dažādās aktivitātēs. Savus inovatīvos projektus demonstrē individuālie izgudrotāji, vadošie pētniecības institūti un augstskolas, inovatīvie uzņēmumi, un, protams, arī jaunieši un skolēni. Izstādes MINOX tiek rīkotas ar mērķi popularizēt izgudrotāju darbību Latvijas sabiedrībā, kā arī veicināt izgudrojumu komercializāciju un ieviešanu tautsaimniecībā. Izstāde ir vieta, kur jaunie un pieredzējušie izgudrotāji var parādīt savus jaunākos izgudrojumus un izgudrojumu idejas plašākai auditorijai brīvā atmosfērā. 

Izgudrojumi top arī vilcienā

"Ideja radās vilciena maršrutā Sigulda – Rīga. Klausījos mūziku austiņās un pēkšņi vilciena vibrācija gāja roku rokā ar mūzikas ritmu. Tā bija pavisam jauna sajūta, kuru nekur iepriekš vēl nebiju sajutusi! Tas bija lielais "Ahā!" atklāsmes moments, kuru vēlos nodot tālāk. Vienīgais jautājums bija – kam šis būtu nepieciešams visvairāk?" (citāts no DB intervijas) Tā par izgudrojumu, kas vājdzirdīgiem un nedzirdīgiem cilvēkiem rada iespēju uztvert mūziku vibrācijas veidā, stāsta idejas autore Agne Ellere, viena no izgudrotājām, kas piedalīsies izstādē MINOX 2020.

Vieni no šī gada izstādes dalībniekiem LUULA apvieno dažādas radošu aktivitāšu iespējas bērniem. Galdiņa idejas autore ir jauna māmiņa- Montesori skolotāja, kura vēlējās iegādāties vai pasūtīt tādu galdiņu, kur ziemas sezonā viņas trīsgadīgā meitiņa varētu rotaļāties ar smiltīm, bet pēc tam aizvērt un izmantot kā parastu galdiņu. Ērtu, kompaktu, lai tvertnē vēlāk varētu glabāt grāmatas. Izrādījās, ka interneta vietnēs var atrast vai nu specializētu smilšu galdu, vai parastu galdiņu, bet tāds, ar kasti, kuru var aizvērt, nav atrodams.

"Tā kā mūsu meitai jau bija 8 gadi, bet vēl joprojām patika dažādas pašizdomātas spēles kopā ar ģimeni vai draugiem ar mazu plastmasas krīta tāfelīti, radās ideja pievienot galdiņam arī tāfeli.  Vēlāk radās vēl dažas idejas- pievienojām vēl vairāk radošu iespēju ar plastikāta tāfeli. Un vēl- mazdrusciņ svaiga dabiska bērza saplākšņa pragmatisma un kripatiņu vintage pieskāriena. Tā tapa mūsu pirmais Luu-Table prototips," stāsta idejas autori.

Kā sākās izgudrotāju dienas Latvijā?

Ideja par izgudrotāju dienas un izgudrojumu izstādes rīkošanu nobrieda 2008. gada sākumā, kad Latvijas Izgudrotāju biedrības delegācija, kuru pārstāvēja Aldis Eglājs, Mareks Justs, Normunds Lazdiņš un Roberts Paeglis, piedalījās pirmajā Starptautiskajā Izgudrotāju dienas konventā 2008. gada 2.-5. februārī Bangkokā, Taizemē. Un jau tā paša gada nogalē pirmo reizi tika atzīmēta Latvijas izgudrotāju diena 2008. gada 17. decembrī ar konferenci Rīgas Ekonomikas augstskolā - Stockholm School of Economics in Riga. Kopš 2010. gada Latvijas Izgudrotāju biedrība un Biedrība "CONNECT Latvija" organizē izgudrojumu izstādes Latvijā, taču no 2012. gada, pēc izgudrotāja Miervalda Rozenberga priekšlikuma, izgudrojumu izstādes tiek sauktas MINOX vārdā, atsaucoties uz izcilā Latvijas izgudrotāja Valtera Capa 1936. gada 6. oktobrī noslēgto līgumu ar VEF direktoru Teodoru Vītolu par miniatūrās fotokameras MINOX ražošanas uzsākšanu.

2016. gada izstādē piedalījās tuvu pie 150 dalībniekiem - izgudrotāji, zinātnieki, inovatori, jaunieši un uzņēmēji, kuri 82 ekspozīcijās prezentēja 92 izgudrojumus, inovācijas vai izgudrojumu idejas. Ekspozīcijas veidoja augstskolas un institūti, individuālie izgudrotāji, skolas un jaunieši, uzņēmumi un organizācijas, kā arī ārvalstu izgudrotāji.

2018. gadā pirmo reizi izgudrojumu izstādes tika organizētas Latvijas reģionos - Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā un Liepājā.

Ja Tevī rosās izgudrotāja gars un vēlies piedalīties ar savu ideju, pieteikšanās veidlapa atrodama mājas lapā www.minox.lv.

Dalība izstādē un tās apmeklēšana ir bez maksas, kā arī pasākums tiks rīkots saskaņā ar epidemioloģiskās drošības noteikumiem. Seko līdzi izstādes jaunumiem un svinam izgudrotāju svētkus kopā!

Share