Sestdien, 5. septembrī, norisinājās unikāls aktīvās atpūtas pasākums “LU Auto foto orientēšanās”, kurā dalībniekiekiem bija nepieciešams ar savu transportlīdzekli doties cauri Zemgalei, meklējot norādītos objektus un pildot uzdotos uzdevumus. Kopā sacensībām bija pieteikušās 37 komandas.

Šī gada pavasara mēnešos LU Sporta centrs rīkoja online foto orientēšanās sacensības. Labo atsauksmju dēļ tika nolemts organizēt šādu pasākumu plašākā Latvijas teritorijā. Lai pārvietošanās būtu ērtāka, tika izlemts par personīgo transportlīdzekļu izmantošanu, kas arī šo pasākumu pārvērta par auto foto orientēšanās sacensībām.

Dalībnieku galvenais uzdevums auto foto orientēšanās laikā bija sakrāt pēc iespējas vairāk punktu. Punktus bija iespējams sakrāt divos veidos – atrodot norādītos objektus vai izpildot norādītos uzdevumus, tos iemūžinot ar foto palīdzību. Pie starta, kas tika dots LU Dabas mājas autostāvvietā, katrai komandai tika izsniegta uzdevumu lapa ar 48 meklējamajiem objektiem, 3 uzdevumiem un 5 jautājumiem.

Meklējamie uzdevumi bija dažādās grūtuma pakāpēs, kā arī ar dažādu iegūstamo punktu skaitu. No vienkārši atpazīstamajiem un atrodamajiem objektiem bija tādi, kā, piemēram, uzraksts “Lāči”, uzraksts “Tērvetes alus darītava”, Fazer pulstenis Ogrē u.c., bet vieni no sarežģītākajiem bija Tērvetes dabas parka bezmaksas teritorijā atrodamais purviņš, caurbraucama garāža Jaunpils rajonā, akmens ar uzrakstu “Dzintarzeme” vai ūdens krāni pie Lestenes baznīcas.

Orientēšanās laikā dalībniekiem bija dota iespēja izpildīt 3 uzdevumus, kuri deva papildpunktus. Viens no tiem bija Ķekavas “Jawa” veikalā nofotografēties pie 1948. gada motocikla ar ķiveri galvā, kas deva 10 papildpunktus. Otrs uzdevums bija nofotograafēties pie meklējamajiem objektiem, turot rokās kādu no Smiltenes piena produktiem. Par šo uzdevumu varēja saņemt maksimāli 5 punktus. Bet trešais uzdevums bija tā saucamā “zelta bedre”. Uzdevums bija nofotografēties pie šķērsojamo upju zīmēm, saņemot 1 punktu par katru zīmi. Dažas komandas atšifrēja, ka, izpildot kārtīgi šo uzdevumu, var kopvērtējuma tabulā pacelties par vairākām vietām un to godam izpildīja.Maksimālais upju zīmju skaits bija 27.

Uzdevumu lapā dalībniekiem vēl papildus tika uzdoti 5 jautājumi, no kuriem daži bija ļoti viltīgi. Par katru jautājumu bija iespējams saņemt 2 punktus.

Maksimālais iegūstamais punktu skaits (ja vairāk par 27 upju zīmēm atrast nav iespējams) foto orientēšanās sacensībās bija 172 punkti, kas šķiet daudz, bet lielais startējošo komandu skaits iespēju iegūt vairākām komandām vienādu punktu skaitu tomēr diezgan sadeldē. Sacensību nolikumā minēts, ka vienādu punktu skaita gadījumā komandām tiek skatīts nobraukto kilometru skaits, kas tiek apreķināts pēc automašīnu odometru rādītājiem. Un tieši tas sacensību organizētājiem bija jādara, lai noteiktu pirmo 3 vietu ieguvējus, jo komandas “33 pa 3” un “NNJ” bija ieguvušas 124 punktus. Pēc odometra rādījuma apskates, tika secināts, ka komanda “NNJ” sacensību laikā nobrauca 327 km, bet komanda “33 pa 3” nobrauca 460 kilometrus, tādēļ “NNJ”, kuras kapteinis ir lU students Nauris Osis, pienākas 2. vieta, bet “33 pa 3”, kuras kapteine ir LU studente Renāte Dūdiņa, pienākas trešā vieta. Pirmajai veitai odometra rādītāji nebija vajadzīgi, jo diezgan pārliecinoši 144 punktiem pirmo vietu izcīnīja komanda “NE-BREMZES”, kuas LU pārstāve ir studente Andra Annemarija Krūmiņa.

Kopējo komandu kopvērtējumu var apskatīt zemāk.

Pēc pasākuma dalībnieki bija apmierināti un un izteica labas atsauksmes, kas nozīmē, ka šāds pasākums tiks rīkots arī vēl kādu reizi!

Uzvarētāju komandas “NE-BREMZES” komandas dalībnieces komentārs: “Esam patīkami pārsteigti un ļoti gandarīti par padarīto! Lai gan šīs orientēšanās sacensības bija citādākas kā citas, kur esam piedalījušies, jo vienmēr tiek iedota karte ar atzīmētiem kontrolpunktiem, tad šis bija kā izaicinājums mums pašiem, atrodot pēc bildēm, kur atrodas kontrolpunkti un saliekot visu pa plauktiņiem kā izbraukt visu maršrutu tā, lai pēc iespējas vairāk varētu paspēt un atrast. Gaidīsim ar nepacietību jau nākamās sacensības, jo vienmēr ir interesanti piedalīties un jautri pavadīt laiku draugu kompānijā!”

Komandas “kontakts” kapteine komentēja: “Pēc orientēšanās bija patīkams nogurums un gandarījuma sajūta. Kaut arī visus objektus neatradām gandarījums bija liels un noslēdzošajā posmā saprotot, ka Cielavas ir pa ceļam uz Cenas tīrelis bija skaidrs, kur varēs atrast vēl vismaz divus objektus. Tāpat iespēja pārbraukt pāri diviem HES vienā dienā bija ļoti iespaidīgi. Gaidām nākamo orientēšanas pasākumu.”

Komandas "Kurmis" komentārs: "Mūsu komandai visiem šī bija pirmā pieredze,tāpēc ļoti patika,bet likās arī diezgan izaicinoši. Patika,ka bijām skaistās vietās,kurās nebijām bijuši. Nelikās,ka gribētos,ka kaut ko mainītu vai būtu citādāk."

Paldies visiem par dalību šajā pasākumā un tiekamies jau nākamajā šāda veida pasākumā!!

Ar pirmo trīs vietu par balvu saņemšanu sazināsimies privāti.

 

Kopvērtējums

Komanda

Punktu skaits

Vieta

NE-BREMZES

144

1

NNJ

124

2

33 pa 3

124

3

Durkļi racing

123

4

Zigmaris

119

5

Kontakts

119

6

Noķer vēju

118

7

Lupo

115

8

Sportisti

107

9

Tūristu brokastis

100

10

Bum bum bumbieris

92

11

FM-PP

89

12

Extra chicken nugget

89

13

Upenieki

86

14

Čakiru ģimene

86

15

Swingeri

82

16

Pēdējās

81

17

Ekspr. Galvotāji

80

18

Fixie F

76

19

MLNNS

75

20

Zvirbuļi

74

21

Vienīgais variants

70

22

Trio

56

23

Hot wheels

55

24

Ūtuselle

54

25

Jestrie laizāni

53

26

Team BAB

48

27

Kurmis

47

28

Jaudīgie

41

29

Lastočkas

35

30

JustForFun

33

31

Episkais duets

24

32

Pirmais starts

15

33

 

Share