© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Tikpat jautri un līksmi cik visus gadus, tomēr šogad ar piesardzību un distancēšanos aizvadīti lielākie studentu svētki “Aristotelis”. Jaunie studenti pirmo reizi svinībām pulcējās Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā Torņakalnā.

Šogad studentiem tradicionālā pulcēšanās Doma laukumā izpalika, taču tikpat azartiski visu 13 fakultāšu pārstāvji karogus nesa un saukļus skandināja pie LU Zinātņu un Dabas mājas. Katra fakultāte svinīgi tika pieteikta Aristoteļa svētku atklāšanā, kā arī ar ziediem un laba vēlējumiem tika sveikti fakultāšu dekāni.

Jaunos studentus ar izvēli studēt LU sveica rektors Indriķis Muižnieks, minot arī pārbaudījumus aizvadītajā semestrī: “Šī gada izaicinājums mums visiem ir Covid-19. Pavasara semestra pieredze rāda, ka mēs esam gatavi šādiem izaicinājumiem. Mēs varam būt gan pietiekami disciplinēti, gan protam izmantot modernās tehnoloģijas, lai nepieļautu sērgas izplatīšanos un nodrošināt studiju kvalitāti, gan studentu dzīves iespējas.”

Vēstulē savu apsveikumu bija nosūtījis arī Valsts prezidents Egils Levits, kurš uzsvēra, ka tikai ar ieguldīto darbu studenti spēs attīstīt savus talantus un prasmes, kas ļaus strādāt nākotnes profesijā. “Jūs būsiet tie, kas Latviju veidos par modernu, tiesisku, nacionālu un ilgtspējīgu valsti Ziemeļeiropā,” rakstīja Valsts prezidents.

Pie studentiem ieradās arī pats Aristotelis, kurš aicināja studentus nenolaist rokas, bet tikai doties uz priekšu ar paceltu galvu, lai spētu izdzīvot cauri laikam un telpai, pilnveidojot cilvēces attīstību un garu.

Jaunos studentus uzrunāja arī LU Studentu padomes (SP) priekšsēdētājs Deniss Celuiko, aicinot studentus pilnvērtīgi izbaudīt studiju dzīvi: “Mēs jau tagad aptuveni zinām, ka beigās iegūsim diplomu, bet ceļš uz to katram ir savs –  pilns jaunu zināšanu, prasmju, draugu, piedzīvojumu un apšaubāmu lēmumu. Tāpēc aicinu jūs visus pieņemt visas iespējas, ko piedāvā dzīve Universitātē!”

Tradicionāli Aristoteļa svētkos noderīgus ceļa vārdus nodod arī studentu korporāciju pārstāvji. Studenšu un studentu prezidiju konventu seniori sveica klātesošos un uzsvēra, ka priekšā gaidāmi jauni izaicinājumi, piedzīvojumi un jaunas iespējas, kā arī aicināja studentus uzdrīkstēties darīt lietas, nebaidīties pieļaut kļūdas un nenožēlot tās, jo “kad tad vēl, ja ne mācoties”.

Aristoteļa svinīgo daļu noslēdza LU Vēstures un filozofijas fakultātes 1. kursa students Andris Gailis, kurš bija uzvarējis LU SP runas konkursā. Viņš aicināja pirmkursniekus strādāt čakli un pēc labākās sirdsapziņas, kā arī atgādināja, ka neviens nav pati pilnība, tāpēc aicināja atzīt savas kļūdas un trūkumus, lai spētu sevi pilnveidot. “Tikai cilvēks, kurš redz savas nepilnības, sper soli tuvāk pretī pilnībai. Atcerēsimies, ka arī dižais Aristotelis kļūdījās, uzskatot, ka Zeme atrodas Visuma centrā. Tomēr mēs šodien redzam plašāku pasaules apvārsni, jo esam pakāpušies uz milžu pleciem,” sacīja A. Gailis.

Tālāk studenti devās neaizmirstamā ballīšu piedzīvojumā kopā ar pašmāju mūziķiem “Pērkons”, “rolands če”, “xantikvariāts” un “Effekts”. Pusnaktī studenti arī nodeva zvērestu.

Lai veiksmīgs un radošām idejām bagāts jaunais studiju gads!

Share