© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Atzīmējot simtgadi kopš Neatkarības kara beigām Latvijā”, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts 17. un 18. septembrī organizē starptautisku zinātnisku konferenci “Cilvēks un karš. Konferencē piedalīsies atzīti Latvijas un ārvalstu vēsturnieki, kuri dalīsies savos pētījumos un atklās līdz šim nezināmas, bet ļoti nozīmīgas Latvijas un pasaules vēstures lappuses.

Konferences mērķis ir, atspoguļojot dažādos veidus, kā indivīdi un sabiedrības grupas piedzīvoja karu, sasniegt izpratni par kara totālo un visaptverošo raksturu, veidojot pilnīgāku priekšstatu par notikumiem Latvijā pirms 100 gadiem. Vienlaikus konferences uzmanības centrā plašākā mērā būs Latvijas iedzīvotājs – mūsu vecvecāki un citi radinieki, un tas, kā karš mainīja ikviena indivīda dzīvi.

Konference tiek organizēta Latvijas Zinātnes padomes finansētā projekta Nr. lzp-2018/2-0147 „Karš un sabiedrība Latvijā, 1914-1921” ietvaros. Projekts ir pirmais mēģinājums Pirmo pasaules karu un Latvijas Neatkarības karu skatīt caur sabiedrības prizmu, analizējot, kādas sekas uz cilvēkiem Latvijas teritorijā un Latvijai apkārtējās teritorijās atstāja 1914.–1921. gadā notikušās karadarbības izraisītie procesi un norises. Projekta turpinājumā 2021. gadā tiks izdota šiem jautājumiem veltīta monogrāfija, kurā padziļināti būs aplūkoti vairāki konferencē skartie jautājumi, kuri tieši ietekmēja ikvienu Latvijas iedzīvotāju valsts tapšanas laikā.

Ikviens interesents ir aicināts sekot līdzi konferences notikumiem un tās dalībnieku paustajiem viedokļiem tiešraidē Latvijas Universitātes mājaslapā. Konferences programma pieejama šeit. Visas izmaiņas programmā, kas var rasties pasaulē esošās epidemioloģiskās situācijas dēļ tiks izziņotas Latvijas Universitātes mājaslapā un konferences Facebook kontā.

Share