Foto: Astra Kravčenko

22. augustā Mazajā aulā notika 1935. gada absolventa, studentu korporācijas Latvia filistra Jāņa Slaidiņa (20.08.1905–17.02.1983) dzejoļu krājuma "Ilgās pēc dzimtenes" atvēršanas svētki. Tos organizēja LU Senioru klubs sadarbībā ar Jāņa Slaidiņa meitu, LU ilggadējo darbinieci Rasmu Sautiņu.

Slaidiņa ģimene ir cieši saistīta ar Universitāti: dēls Gunārs Slaidiņš (1934–1980) bijis Ķīmijas fakultātes dekāns, meita Rasma strādājusi Bioķīmijas katedrā, Pedagoģijas un psiholoģijas institūtā, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē, arī mazdēli ir LU absolventi.

Krājumā apkopoti izsūtījumā gulaga nometnēs rakstītā dzeja (1946 –1956), par ko dzimtenē neko nezināja līdz pat 2017. gadam, kad Kārlis Vasarājs (sen.) no Latvia kopas arhīva Toronto atveda ar auklu sasietos uz nelielām lapiņām rakstītos dzejoļus.

Pasākumu vadīja LU emeritētā profesore Aīda Krūze, tajā piedalījās Sociālā dienesta vadītāja Astra Kravčenko, Ķīmijas fakultātes pārstāvji A. Actiņš un A. Kalniņa, kā arī citi bijušie un esošie LU darbinieki. Latvijas Okupācijas muzeju pārstāvēja V. Nollendorfs, Studentu korporāciju Latvia - R. Rubenis. Par muzikālo noskaņu rūpējās Dr. Guntars Bernāts.

Sautiņu ģimene izteica vissirsnīgāko paldies Universitātei un korporācijai par atbalstu krājuma izdošanā.

 

Ai, Alma Mater, mūžīgi tu jauna,
Un mūžam tevi mīlēs mana sirds...

Lai šīs J. Slaidiņa dzejas rindas dod spēku visiem, jauno akadēmisko gadu uzsākot!

 

LU Senioru klubs

Share