Jau šodien, 21. augustā, plkst. 16.00 vēža pacienti un to apvienojošās organizācijas, ārsti, politiķi un citi interesenti piedalīsies diskusijā ar mērķi identificēt Latvijas vēža pacientiem aktuālās problēmas Eiropas Vēža misijas padomes izstrādāto 13 rekomendāciju cīņai ar vēzi kontekstā. Diskusijā būs iespējams piedalīties attālināti, un tajā ar prezentāciju uzstāsies Eiropas Vēža misijas padomes pārstāvis, Latvijas Universitātes (LU) profesors Mārcis Leja.

Pasākumu ar uzrunu atklās LU vadības pārstāvis un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja pienākumu izpildītājs Andris Kužnieks. Tam sekos Eiropas Vēža misijas padomes pārstāvja un LU profesora Mārča Lejas prezentācija, kurā īpaša vērība tiks pievērsta Latvijas vēža pacientiem potenciāli nozīmīgākajām Eiropas Vēža misijas padomes izstrādātajām rekomendācijām. Pēc tās ar savu viedokli dalīsies Plaušu vēža pacientu un tuvinieku biedrības vadītājs, organizācijas “Onkoalianse” dibinātājs Harijs Gals un ar prezentāciju uzstāsies Melanomas pacientu atbalsta biedrības "Soli priekšā melanomai" vadītāja, organizācijas "Onkoalianse" dibinātāja Olga Valciņa. Pasākuma pirmās daļas noslēgumā savu viedokli paudīs deputātu grupas onkoloģijas pacientu atbalstam vadītāja, Saeimas Sociālo un darbu lietu komisijas locekle un Latvijas Republikas 13. Saeimas deputāte Evita Zālīte-Grosa.

Pasākuma otrajā daļā gan klātienē, gan attālināti esošie dalībnieki iesaistīsies diskusijā. Izteiktie viedokļi un paustās nostājas ļaus definēt būtiskākos uzdevumus Latvijas vēža pacientu interešu aizstāvības veicināšanai vietējā un Eiropas Savienības mērogā. Diskusijas rezultātā gūtās atziņas un secinājumi kalpos kā pamats kopīgo nostāju apliecinoša dokumenta izstrādei un nosūtīšanai Latvijas Republikas Veselības ministrijai un Eiropas Komisijai. “Lai varētu atrast ilgtermiņa un ilgtspējīgus risinājumus, ir nepieciešams veicināt kopīgu dialogu un veidot atgriezenisko saiti ar Latvijas vēža pacientiem un to interešu pārstāvošajām organizācijām,” uzsver Eiropas Vēža misijas padomes pārstāvis un LU profesors Mārcis Leja.

21. augustā no plkst. 16.00 līdz 19.00 mediju pārstāvji un ikviens interesents aicināti uz Eiropas Vēža misijai veltītu publisku diskusiju klātienē, Latvijas Universitātes galvenajā ēkā, Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19, Rīgā vai reģistrējoties attālinātai dalībai ZOOM platformā un vērojot tiešraidi Latvijas Universitātes mājaslapā vai Latvijas Universitātes Facebook lapā.

Diskusiju organizē Latvijas Universitāte sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Uz pasākumu aicina LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts.

Share