14. augustā plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā notiks Indijas klasiskās mūzikas koncerts, kas veltīts Indijas neatkarības 74. gadadienai. Pasākumu organizē Latvijas Universitātes Starptautiskais Indijas studiju institūts.

Indijas neatkarības diena ir galvenie Indijas valsts svētki, un tie vieno visus tās dažādos un atsķirīgos iedzīvotājus. 1947. gada 15. augustā Indija tika atbrīvota no Lielbritānijas koloniālās varas. Savas neatkarīgās attīstības gados Indija ir guvusi lielus panākumus sociālajā, zinātniskajā, tehniskajā un humanitārajā jomā un radījusi sev augstu prestižu starptautiskajā arēnā.

Starp Indijas Republikas vēstniecību Stokholmā un Latvijas Universitāti ir izveidojusies dziļā savstarpējā uzticībā sakņota sadarbība, kas palīdz veicināt abu valstu kultūras un zinātnes mijiedarbību.

Koncerta nosaukums – "Indija iedvesmo" – dzima kā dziļas cieņas un pateicības zīme valstij, kas pasaulei dāvāja neticami bagātu kultūru, zinātni, filozofiju, garīgās zināšanas un daudzšķautņainu mākslu.

Koncertā piedalīsies pazīstamais sarodists Akašs Sergejs Ancupovs (Ustada Amdžada Ali Hāna māceklis, Indiešu klasiskās mūzikas skolotājs Latvijas Universitātē un Sarasvati skolā) un tablas virtuozs Balradžs Singhs no Indijas, un par tampuras pavadījumu rūpēsies Lila Ludmila Žurkova.

Skatītāji dzirdēs Ziemeļindijas klasiskās ragas, no kurām viena mūziķa darbus atskaņos pirmo reizi, tā godinot Indijas Neatkarības dienu.

Share