13. un 14. martā Latvijas Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu centrā notiks zinātniska konference “Politiskās, sociālās un kultūras atmiņas antropoloģija: prakses Centrālajā un Austrumeiropā”.

Konferenci organizē LU Filozofijas un socioloģijas institūts un LU Latvijas Vēstures institūts sadarbībā ar Kauņas Vītauta Dižā universitātes Sociālo un politisko pētījumu centru un filozofijas nodaļu un Zeļena Goras Universitātes Politisko zinātņu un publiskās pārvaldes institūtu. Pasākums notiek Valsts pētījumu programmas “Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai” projekta “Indivīda, sabiedrības un valsts mijiedarbība kopējā Latvijas vēstures procesā: vērtību konflikti un kopīgu vērtību veidošanās vēsturiskos lūzumu punktos” ietvaros.

Konferences pirmajā dienā “Latvijas Republikas starpkaru mantojums un tā saglabāšana okupācijas apstākļos” galvenā uzmanība tiks pievērsta vēstures liecībām par to, kā notika vērtību maiņa okupācijas režīmu – gan padomju, gan nacistiskā – apstākļos, kā un kādiem līdzekļiem notika starpkaru mantojuma saglabāšana. Konferences otrās dienas referenti no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas un Krievijas diskutēs par aktuālo pētījumu rezultātiem, kas saistīti ar kopīgās pagātnes uztveri un piemiņas praksēm, kā arī ar politisko prakšu un kultūras atmiņas mijiedarbību, individuālās un kolektīvās atmiņas (un piemiņas) konceptualizāciju. Īpaša uzmanība tiks pievērsta dažādu sociālo un etnisko grupu sociālajai un politiskajai rīcībai Centrālajā un Austrumeiropā sociālās antropoloģijas skatījumā.

Programma

Share