© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Latvijas Universitātē trīs dienu starptautiskā starpdisciplinārā konferencē “Ļaut lietām būt!” pulcējās filosofi no 15 valstīm, lai diskutētu par fenomenoloģijas un hermeneitikas ietekmi aktuālu sociālo un globālo procesu izpratnē, kā arī par mūsdienu fenomenoloģijas devumu medicīnas, tehnoloģiju un cilvēka ķermeņa starpdisciplināros pētījumos.

Tika risināti nozīmīgi filosofijas iekšējās ģenēzes jautājumi kontekstā ar citām humanitārajām zinātnēm, tika aktualizēta metafizikas, transcendentālfilosofijas, ontoloģijas un fenomenoloģijas saistība ar literatūru, mākslu un estētiku, valodu un vēsturi. Konferencē tika nolasīti vairāk kā trīsdesmit referāti, un darbs triju dienu garumā notika septiņās tematiski atšķirīgās sekcijās. Ar programmu var iepazīties šeit.

Konferences tematiskais aptvērums un starptautiskais kvorums raisīja interesi gan filosofijas studentu, gan pētnieku vidū – līdz ar referātu autoriem konferences sekcijas katru dienu vidēji apmeklēja vairāki desmiti klausītāju. Tika aktualizētas Edmunda Huserla un Martina Heidegera atziņas XXI gadsimta filosofijas un zinātņu kontekstā: nozarē atpazīstami filosofi Debika Saha (Indija) runāja par intersubjektivitātes nozīmi globālo procesu izpratnē; filozofs, Heidegera Kopoto Rakstu sējumu redaktors un fizikas profesors Ginters Noimans (Vācija) par laiku un nāves fenomenu; Lenarts Škofs (Slovēnija) par mīlestības fenomenoloģiju un intersubjektīvo pasauli, Heidegera biedrības viceprezidents un Heidegera pēdējo dzīves gadu asistenta F. V. fon Hermana skolnieks Klauss Noigebauers (Vācija) pievērsās jautājumam par patiesību Huserla un Heidegera domā u. c..

Konferences organizētāji: Dr. Raivis Bičevskis un Dr. Ineta Kivle

Share