Latvijas Universitāte ir dibināta pirms 100 gadiem kā nacionāla universitāte ar misiju, kas izteikta tās devīzē: “Zinātnei un tēvzemei”. Visā tās pastāvēšanas laikā Latvijas Universitāte centusies apvienot izcilību pētniecībā ar ieguldījumu Latvijas sabiedrībā, izglītojot studentus dabas, tehnisko, humanitāro un sociālo zinātņu jomās. Šobrīd tā ir lielākā Latvijas universitāte.

Darbs pie pētniecības un studiju procesa uzlabošanas Latvijas Universitātē notiek nepārtraukti, tomēr nav arī šaubu, ka straujās sociālās un tehnoloģiskās pārmaiņas, kā arī zinātnes un izglītības globalizācija radījusi nepieciešamību sistēmiski izvērtēt augstākās izglītības saturu un procesu, tai skaitā arī Latvijas Universitātē.

Latvijas Universitātes Senāts atbalsta Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Izglītības un zinātnes ministrijas uzsākto diskusiju par Latvijas augstākās izglītības sistēmas un augstskolu pārvaldības modeļu pilnveidošanu. Mēs atbalstām šīs iniciatīvas mērķi – padarīt augstskolu pārvaldi efektīvāku un dinamiskāku. Vienlaicīgi uzsveram, ka diskusijām par pārvaldes sistēmas pilnveides iespējām ir jābūt balstītām konkrētu problēmu identificēšanā un to risināšanas alternatīvu vispusīgā analīzē. Mēs atbalstām aktīvu, atvērtu un profesionālu dialogu. Tas ir vienīgais veids, kā nonākt pie pārdomāta, laikmetīga, pētījumos pamatota un akadēmiskās brīvības principiem atbilstoša pārvaldības modeļa. Uzsāktā diskusija ir izcila iespēja Latvijas augstāko izglītību pacelt jaunā kvalitātē, un mēs aicinām šo iespēju izmantot radoši un pilnvērtīgi.

Tādēļ aicinām vispirms, kopā ar Latvijas vadošajām augstskolām, sagatavot konstatējošu dokumentu, kas, pirmkārt, skaidri nosauktu un sakārtotu pēc nozīmības konkrētas risināmās problēmas un, otrkārt, piedāvātu argumentētus un faktos balstītus iespējamos risināšanas ceļus, to priekšrocību un trūkumu analīzi, kā arī efektivitātes un nepieciešamo resursu pieejamības novērtējumu konkrētajos Latvijas apstākļos. Tikai skaidri uzdodot jautājumus un kritiski izvērtējot atbildes, mēs spēsim risināt augstākās izglītības problēmas pēc būtības un rezultatīvi.

Share