Signe Bāliņa.

Ideju dzimšanai vajag vietu, kur satikties, izkāpt no saviem priekšstatiem un aizspriedumiem, ieraudzīt negaidītu perspektīvu. Radīt. Jo idejas un inovācijas rodas, satiekoties dažādiem prātiem, dažādām pieredzēm un personībām.

Ne velti arvien populārākas kļūst koprades telpas. Ne velti amerikāņu sociologs Rejs Oldenburgs (Ray Oldenburg) attīstīja ideju par “trešo vietu” kā ikvienas kopienas dvēseli un demokrātijas stūrakmeni. Oldenburgam “trešā vieta” ir satikšanās vieta cilvēka ikdienas rutīnā starp divām ļoti svarīgām, bet no citiem izolētām vietām, – starp mājām un darbu. Šī satikšanās vieta var būt vietējā kafejnīca, parks, pagalms vai pat vilciens – svarīgi, ka tā ir iespēja satikties draudzīgā, mainīgā un atvērtā atmosfērā, kas rada uzticēšanos, kopīgas idejas un iniciatīvas.

Šodien “trešās vietas” koncepts kļuvis vēl plašāks un ietilpīgāks. Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrs (LUMIC) divu gadu laikā kopš tā dibināšanas ir kļuvis par “trešo vietu” inovācijām. Kad centrs tika atklāts, ne viens vien skaļāk vai klusāk apvaicājās – kur tad tās tehnoloģijas? Kur datori, iekārtas, roboti? Kur inovācijas?

Atbilde ir vienkārša – tehniskais nodrošinājums inovācijām vismaz IT pasaulē 95% gadījumu ir pāris datora klikšķu attālumā, jo viss – no IT infrastruktūras līdz programmnodrošinājumam ir pieejams mākonī, bet idejas rodas cilvēku galvās, visbiežāk kopīgās diskusijās un ideju apmaiņā.

Tieši tāpēc ir nepieciešamas tādas vietas kā LUMIC – organizēta iespēja satikties ar konkrētu mērķi – mācīties, uzzināt ko jaunu, dalīties atziņās par IT, datu tehnoloģijām, mākslīgā intelekta attīstību.

Ideju laboratorijas lomu Inovāciju centrs ir pildījis pilnā mērā – divu gadu laikā centrā notikuši 200 pasākumi – semināri, hakatoni, lekcijas –, kas pulcējuši 5000 dalībnieku. Tātad ik nedēļu notikuši vidēji divi pasākumi, kuros satikušies ap piecdesmit dalībnieku – katrs ar savām zināšanām, vajadzībām un idejām.

Rezultāti ir acīmredzami. LUMIC paspārnē īstenots sarunu bota jeb čatbota pilotprojekts Cēsu Mākslas festivālam. Virtuālais asistents Vendis ikvienam festivāla dalībniekam bija gatavs palīdzēt noorientēties festivāla norisē. Tagad Cēsis apsver iespēju Vendi padarīt par visas pilsētas virtuālo palīgu. Svarīgi, ka projekta laikā iegūtās zināšanas kalpos par pamatu nākamajiem valsts un pašvaldību iestāžu sarunu botiem.

Notiek darbs arī  pie gēnu izpētes projekta vēža diagnostikai un ārstēšanai. Plaušu vēzis Latvijā katru gadu tiek diagnosticēts ap 1000 cilvēkiem, bieži vien vēlīni, kad ārstēšana ir daudz grūtāka. Gēnu analīze un lielie dati mainīs medicīnu, veicinot pāreju uz individualizētu ārstēšanu, piemeklējot efektīvākos medikamentus un terapiju, vadoties pēc pacienta veselības stāvokļa, ģenētikas, iepriekšējas reakcijas uz ārstēšanu un citiem faktoriem. Projekta ietvaros ir iecere veidot arī “datu ezeru” – drošu datu infrastruktūru, kurā “satecētu” informācija no valsts reģistriem, slimnīcām, pacientu pašu sniegtām ziņām un medicīniskiem izmeklējumiem. Saliekot visus datus kopā, tiks izveidota nacionāla mēroga platforma, uz kuras balstoties, varēs attīstīt dažādus pētījumus.

LUMIC izstrādāto inovāciju pilotprojektu attīstības platformu Datu izaicinājums Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) atzinusi par labās prakses piemēru publiskā sektora inovācijām.

Nupat sākta jauna mācību programma Azure izstrādātāju kopienai sadarbībā ar Emergn. Programma piedāvās rīkus izstrādātāju prasmju pilnveidošanai piecos virzienos – lielie dati un analītika, lietu internets, modernas datu noliktavas, mākslīgā intelekta platformas, blokķēdes, kā arī stiprinās modernu programmatūras izstrādes procesu attīstību organizācijās.

LUMIC paveiktā pamatā ir tā nemiera garu un inovatoru kopiena, kas pieņēmusi LUMIC kā savu “trešo vietu”. Esmu pārliecināta, ka šī kopiena augs arvien lielāka un ietekmīgāka, un aicinu ikvienu, kurš jūt sevī LUMIC centieniem radniecīgu garu, mums pievienoties – gan kā dalībnieku mūsu iniciatīvām, gan kā jaunu ideju virzītāju un partneri.

Share