Latvijas Universitātē no 21. līdz 28. septembrim pirmo reizi norisinās starptautiskā programmēšanas treniņnometne studentiem “Discover Riga by Moscow Workshops ICPC”, kuras mērķis ir sniegt iespēju studentiem kopā ar pieredzējušiem treneriem gatavoties dalībai pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību jaunajā sezonā. Katru dienu treniņnometnes dalībnieki piedalās savstarpējās sacensībās, klausās lekcijas un kopā ar treneriem apskata uzdevumu risinājumus.

“Mēs pirmo reizi rīkojam treniņnometni pašā Rīgas sirdī – Latvijas Universitātes vēsturiskajā ēkā. Gaidot pasaules programmēšanas sacensību 2020. gada finālu, kura organizācija un norise uzticēta Maskavas Fizikas un tehnoloģiju institūtam, mēs atklājam jaunas treniņnometņu norises vietas – Rīgu Eiropā, Singapūru Āzijā, tāpat Sibīriju, Kirgīziju un vēl citas lokācijas, kuras atklāsim nākamgad,” stāsta Maskavas Fizikas un tehnoloģiju institūta prorektors, treniņnometņu “Moscow Workshops ICPC” izveidotājs Aleksejs Maļejevs (Alexey Maleev).

“Tas ir liels gods, ka Rīga šogad ir izvēlēta par vienīgo vietu Eiropas Savienībā, kur notiek šī treniņnometne. Mūsu studenti ik gadu brauc uz šīm treniņnometnēm, lai mācītos no labākajiem treneriem, lai izjustu šo konkurences garšu ar komandām, kas ik gadu tiek pie medaļām un arī kļūst par absolūtajiem čempioniem. Tas ir nenovērtējami, ka arī Latvijas Universitāte ir šajā kopienā – mūsu studenti ar savu centību un aizrautību to ir panākuši,” atzīst Datorikas fakultātes dekāns, Latvijas Universitātes komandu treneris profesors Guntis Arnicāns.

Treniņnometne ilgs astoņas dienas un paralēli tā norisinās arī Singapūrā. Rīgā ieradušās komandas no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Bulgārijas un Vācijas. Nometnes dalībnieki ir sadalīti trīs līmeņos jeb A, B un C divīzijās, katrai no divīzijām ir sava programma ar sacensību uzdevumiem, lekcijām un risinājumu analīzi.

Lai palīdzētu studentiem izprast dažādas sarežģītas tēmas, Rīgā ieradušies pieredzējuši treneri no Krievijas: Pāvels Kuņavskis (Pavel Kunyavskiy) – divkārtējs pasaules programmēšanas sacensību medaļu ieguvējs – 2014. gada finālā viņa komanda ieguva pasaules čempiona titulu, bet 2013. gadā sudraba medaļu, un Gļebs Jevstropovs (Gleb Evstropov) – divkārtējs pasaules programmēšanas sacensību zelta medaļu ieguvējs – 2013. un 2014. gadā. Tāpat dalībniekiem būs iespēja noklausīties arī pasaules programmēšanas sacensību leģendas – divkārtēja pasaules čempiona, divu pasaules čempionu trenera - Andreja Lopatina (Andrey Lopatin) lekciju. Lektoru vidū ir arī Latvijas Universitātes pētnieks Jevgēnijs Vihrovs – pasaules programmēšanas sacensību divkārtējs finālists (2012. un 2014. gadā), datorzinātņu doktors, Latvijas Universitātes komandu treneris.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības (ICPC) ir senākās un prestižākās akadēmiskās programmēšanas sacensības pasaulē, kurās piedalās studenti. Šogad sacensības norisināsies jau 44. gadu. Pagājušajā gadā sacensībās piedalījās 52 709 dalībnieki, kas pārstāvēja 3 233 universitātes no 110 valstīm. Sacensību ceturtdaļfināli un pusfināli norisinās reģionos visos apdzīvotajos kontinentos, savukārt uz fināla sacensībām dodas ap 100 pasaules spēcīgākās komandas. 

Latvijas Universitāte pasaules programmēšanas sacensību finālā līdz šim ir piedalījusies piecas reizes.

Share