Liela Lāča zvaigznājs. Foto: Juris Seņņikovs

Septembrī turpinās Starptautiskās astronomijas savienības (IAU) organizētā kampaņa “NameExoWorlds”, kurā vairāk nekā simt valstu izvēlas vārdus vienai citplanētai jeb eksoplanētai un zvaigznei, ap kuru tā riņķo. Šovasar Latvijas Universitātes (LU ir Latviju pārstāvošā organizācija IAU) portālā divu mēnešu garumā tika pieņemti vārdu ierosinājumi Latvijas zvaigznei HD 118203 un ap to riņķojošajai planētai.

No vairāk nekā simt saņemtajiem priekšlikumiem IAU apstiprināta komisija izvēlējās desmit vārdu komplektus, no kuriem Latvijas iedzīvotāji varēs izvēlēties tīkamāko. Pieteiktajos vārdu komplektos dominēja latviešu mitoloģijā, folklorā un literatūrā minēti vārdi. Diemžēl virkne vārdu neatbilda IAU nosacījumiem, piemēram, bija vai nu izmantoti citiem debess ķermeņiem, vai arī nosaukti par godu dzīvām personām. Balsošana par īsto vārdu komplektu sāksies 6. septembrī, bet noslēgsies 7. oktobrī.

Balsošana notiek Latvijas Universitātes portālā. Visvairāk balsis saņēmušos vārdus paziņos dažas dienas pēc balsošanas beigām. Savukārt Starptautiskā astronomijas savienība oficiālu apstiprinājumu par vārdu oficiālo statusu plāno sniegt decembra beigās.

Pozitīvi, ka zvaigzne HD 118203 ir novērojama Latvijā cauru gadu. Tiesa, tam nepieciešamas skaidras debesis un binoklis vai neliels teleskops. Zvaigzne meklējama viegli atpazīstamajos Lielajos Greizajos Ratos, kas ir daļa no Lielā Lāča zvaigznāja. Vizuāli šī figūra atgādina ūdens smeļamo kausu, un tā divas malējās zvaigznes parasti izmanto Polārzvaigznes atrašanai.

Share