LU Cēsu filiālē, 19. jūlijā, LU simtgades pasākumu Latvijas reģionos ietvaros svinīgi tika atklāta unikāla ceļojošā izstāde "Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā".

Izstādes atklāšanā Cēsīs, klātesošos sveica un uzrunāja Latvijas Universitātes pārstāvji: LU Reģionālā centra direktore Gunta Kraģe un Cēsu filiāles direktore Mārīte Raudziņa.

Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā bibliotēka, LU Reģionālais centrs un LU filiāles organizē LU simtgades pasākumus Latvijas reģionos. Astoņās Latvijas pilsētās būs skatāma ceļojošā izstāde “Johana Kristofa Broces (1742–1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” un zinātniskie lasījumi izstādes atklāšanas dienā – iespēja iepazīties ar LU filiāļu studentu, absolventu pētījumiem un LU mācībspēku zinātniskajiem lasījumiem, kas ir nozīmīgi vietējai kopienai.

Izstādes atklāšanas pasākumā  piedalījās arī Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas vadošās ekspertes Santa Bondare un Airita Brenča, Komunikācijas un inovāciju departamenta vadošā eksperte  Indra Trofimoviča.

Dalībniekiem bija iespēja klausīties LU Sociālo zinātņu fakultātes multimediju studiju vadītāja Rolanda Tjarves lasījumu “ Mediji 21.gadsimtā. Kā nenoslīkt informācijas okeānā.” LU Akadēmiskās bibliotēkas direktores Ventas Koceres lasījumu "J. K. Broces devums Latvijas novadpētniecībā", izpilddirektora Valda Mazuļa lasījumu “J. K. Broces Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcijas digitalizācija”. Ar lasījumiem uzstājās arī LU absolvente (2018./2019.), Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone "Veselavas muiža un tās ieguvumi 2019.gadā".

Pēc pasākuma, LU Cēsu filiāles direktore Mārīte Raudziņa sveica izstādes organizētājus un klātesošos aicināja iepazīties ar mākslinieka J. K. Broces unikālo devumu, daļu no zīmējumu un aprakstu kolekcijas, kuras unikalitāte ir daudzpusīgās un visaptverošās vēsturiskās liecības, kurās ar lielu precizitāti attēloti apdzīvoto vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskās ierīces, ģerboņi, zīmogi un monētas.

LU Akadēmiskā bibliotēka veic nozīmīgu darbu kolekcijas popularizēšanā, jo J. K. Broces Baltijai veltīto zīmējumu un aprakstu kolekcijas unikalitāte ir daudzpusīgās un visaptverošās vēsturiskās liecības, kurās ar lielu precizitāti attēloti apdzīvoto vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskās ierīces, ģerboņi, zīmogi un monētas.

Ar izstādi jau bijusi iespēja iepazīties daudzās valstīs – Igaunijā, Polijā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Rumānijā, Krievijā, Ukrainā, Lietuvā, Čehijā, Ungārijā, Baltkrievijā, Gruzijā un Izraēlā. LU simtgadē ar izstādi varēs iepazīties arī Latvijā.LU simtgadē pirmo reizi izstāde tika atklāta  2019. gada 16. aprīlī Jēkabpilī un līdz 7. maijam to varēja skatīt vēsturiskās Latvijas Bankas ēkā.

Pateicamies apmeklētājiem un ikvienam, kurš rūpējās, lai izstādi varētu aplūkot Cēsīs.

Nākamie LU simtgades pasākumi, izstādes “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” atklāšana un zinātniskie lasījumi plānoti 3.septembrī Alūksnē un 1.oktobrī Madonā.

Share