2019. gada 12. jūnijā Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā bibliotēka uzņēma delegāciju no Azerbaidžānas Republikas Valsts komitejas darbam ar diasporu. LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere un Starpkultūru dialoga centra vadītāja Linda Eltermane ar viesiem apsprieda sadarbības iespējas zinātnes, izglītības un kultūras jomā, īpaši pievēršot uzmanību LU Akadēmiskās bibliotēkas Azerbaidžānas centra attīstības stratēģijai.

Delegācijas sastāvā bija Azerbaidžānas Republikas Valsts komitejas darbam ar diasporu priekšsēdētājs Fuads Muradovs, priekšsēdētāja vietnieks Faigs Gulijevs un priekšsēdētāja padomnieks Heidars Atajevs. Tikšanās piedalījās arī Azerbaidžānas Republikas vēstnieks Latvijā Dživanširs Ahundovs un Klasiskās ģimnāzijas direktors, Valsts prezidenta Mazākumtautību konsultatīvās padomes priekšsēdētājs, Latvijas Azerbaidžāņu kultūras centra vadītājs Romāns Alijevs.

Azerbaidžānas Republikas Valsts komiteja darbam ar diasporu dibināta 2008. gadā, un tās mērķis ir attiecību veidošana ar azerbaidžāņiem ārzemēs, tautiešu nacionālās identitātes saglabāšana.

Viesi ar lielu interesi iepazinās ar LU Akadēmiskās bibliotēkas (dibināta 1524. gadā) notikumiem bagāto vēsturi un vērtīgajiem krājumiem, kā arī izteica savu apbrīnu par bibliotēkas aktīvo darbību starptautisko kultūras sakaru veicināšanā. Patīkamu pārsteigumu viesiem no Baku sagādāja fakts, ka kopš pagājušā gada LU Akadēmiskās bibliotēkas Azerbaidžānas Informācijas centrā regulāri notiek bezmaksas azerbaidžāņu valodas kursi. Azerbaidžānas Republikas Valsts komitejas darbam ar diasporu priekšsēdētājs Fuads Muradovs iepazīstināja klātesošos ar savas darbības mērķiem un virzieniem. Tikšanās laikā tika pārrunātas kopīgo projektu iespējas zinātnes, izglītības un kultūras jomā, Azerbaidžānas studentu piesaistes un veiksmīgas integrācijas iespējas.

Pēcpusdienā norisinājās diskusija “Azerbaidžāņu diaspora Baltijas valstīs”, kurā piedalījās LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere un Satrpkultūru dialoga centra vadītāja Linda Eltermane, Azerbaidžānas vēstnieks Latvijā, Valsts komitejas pārstāvji un vairāk nekā 100 azerbaidžāņu diasporas Baltijas valstīs pārstāvju. Diskusijas laikā īpaša uzmanība tika veltītā Azerbaidžānas un Latvijas sadarbībai.

Share