Otrdien, 28. maijā, Latvijas Universitātes (LU) vecāko kursu studenti un viņu mentori pulcējās LU Mazajā aulā, kur pārrunāja gan ieguvumus, gan izaicinājums, ko nesis programmas “Izgaismo nākotni” pirmais gads, kā arī dalījās pieredzes un veiksmes stāstos.

“Izgaismo nākotni” ir pagājušajā gadā Latvijas Universitātes Karjeras centra sadarbībā ar LU Absolventu klubu rīkota jauniešu karjeras attīstības programma, kurā vecāko kursu studentiem bija iespēja iegūt papildus zināšanas savā studiju nozarē pie atzītiem speciālistiem un uzzināt vairāk par savas izvēlētās karjeras specifiku. Šis mācību gads bijis programmas izmēģinājuma gads.

Līga Valinka, LU Karjeras centra psiholoģe un “Izgaismo nākotni” programmas vadītāja, skaidro, ka galvenais mērķis bija studentiem piedāvāt atbalstu un pieredzi, kas nepieciešama turpmākās dzīves un karjeras attīstībai. Mērķa sasniegšanai tika izveidota atbalsta platforma LU vecāko kursu sutdentiem, kas sniedza iespēju interesentiem jau pirms studiju grāda iegūšanas uzzināt un izprast savas nozares šķautnes. Maija pēdējā nedēļā programmas dalībnieki – mentori un studenti – tikās noslēguma pasākumā, kurā apsprieda mācību gada laikā paveikto, kā arī piedāvāja ierosinājumsu, kas uzlabotu programmas kvalitāti, un dalījās ar veikumiem un izaicinājumiem.

Mārtiņš Brencis, LU Absolventu kluba priekšsēdētājs un “Izgaismo nākotni” programmas mentors ar uzrunu sveica visus mentorus un studentus noslēguma pasākumā, kā arī dalījās ar savu gūto pieredzi. “Esmu iemācījies patiesi klausīties, kas man ir tiešām liels ieguvums, bet lielākais izaicinājums gada laikā bija izprast, kas īsti motivē cilvēkus,” stāstīja M. Brencis.

Pēc pasākuma atklāšanas studenti un mentori dalījās ar pieredzi un uzklausīja padomus, kas turpmāk noderēs programmas attīstībā. Viena no studentēm, kas vēlējās padziļināti izprast savas nozares plusus un mīnusus, stāstīja: “Man ļoti patika, kā mani visā iesaistīja, tas ir liels ieguvums. Es kļuvu pārliecinātāka par sevi, es izprotu savas stiprās puses un to, kas man veicas vislabāk. Gribēju izprast personālvadību, un es patiešām guvu ieskatu, kā arī izpratu, kas interesē visvairāk.”

Kā pauž programmas vadītāja, ir vitāli svarīgi studentam jau sākotnēji sniegt ieskatu tajā, ar ko turpmāk viņam būs jānodarbajos pēc Universitātes beigšanas. Liela problēma ir tajā, ka īpašas un retas studiju programmas ietver sevī grūtības atrast nozares darbu. Somugru studiju studente klātesošajiem stāstīja: “Man bija svarīgi saprast to, ko tieši es varu darīt nākotnē, un ne tikai izejot no studiju programmas. Svarīgi ir arī saprast, kā cilvēki manā specializācijā strādā reālā ikdienas dzīvē, ko tieši dara manas nozares pētnieki. Es vēlējos izprast darba specifiku.”

Programmas norisi tās pirmajā gadā atbalstīja SEB.

Share