Latvijas Universitātē (LU) kopš februāra norisinājās pilotprojekts, kura ietvaros pirmā kursa studentiem bija iespēja iegūt trūkstošās zināšanas dažādos mācību priekšmetos. Šogad tie bija latviešu un angļu valodas kursi.

LU Pirmsstudiju mācību centra direktore un izlīdzinošo vidusskolas kursu projekta vadītāja Sarmīte Miltiņa stāsta, ka projekts ticis virzīts, balstoties uz aptaujas rezultātiem, kurā piedalījās gandrīz 500 Latvijas Universitātes pirmkursnieku. Aptaujas rezultātā tika secināts, ka aptuveni 50% aptaujāto vēlētos uzlabot savas zināšanas, ar kurām iestājušies universitātē. Uz jautājumu par mācību priekšmetiem, kuros pirmkursnieki vēlētos iegūt papildus zināšanas, respondenti 24% gadījumos atbildēja, ka zināšanas nepieciešamas angļu valodā, 17% - matemātikā, savukārt trešajā vietā ar 12% atbildēm ierindojās latviešu valoda.

LU izlīdzinošie vidusskolas kursi norisinājās četru mēnešu garumā. Katru nedēļu norisinājas viena nodarbība trīs stundu garumā, un maijā studenti pulcējās pēdējā nodarbībā. Divas studentes Inese Vilmane un Larisa Gordijeviča, kuras izvēlējušās angļu valodas kursus, ir priecīgas par izmantoto iespēju iegūt labas un stabilas valodas zināšanas. “Es noteikti iesaku visiem, kam tas nepieciešams. Kurss bija ļoti noderīgs personīgi man. Tas palīdzēja man atkārtot un uzlabot jau iegūtās zināšanas, kā arī iegūt jaunas. Nākotnē es pati arī labprāt kursus turpinātu,” stāsta Inese. Savukārt Larisa, kura iepriekš zināšanas uzlabojusi arī citos kursos, stāsta, ka salīdzinājumā šie kursi bijuši loti labi un snieguši daudz vērtīgu zināšanu. “Iepriekš gāju uz maksas kursiem, bet Universitātē viss tiesām ļoti apmierināja. Tikai sākumā bija grūtības, bet jau otrajā nodarbībā viss pamazām kļuva skaidrs,” stāsta Larisa. Meitene pauž, ka arī nākamgad labprāt izmantotu iespēju iziet kursus, bet vēlētos, lai kursi būtu saīsināti un intensīvi.

Vairāki jaunieši projekta ietvaros izvēlējās uzlabot un papildināt zināšanas latviešu valodā. Studente Jekaterina Puškina stāsta, ka viņai kursi ļoti, ļoti patika, jo bija iespēja iegūt daudz noderīgu informāciju. “Man sākumā bija problēmas ar latviešu valodu, jo nesen esmu atpakaļ no Anglijas, bet tagad varu daudz labāk izteikties un atbildēt. Tas ikdienai ir ļoti noderīgi,” atzīst Jekaterina. Savukārt students Mārtiņš Freimanis izvēlējies kursus, lai padziļinātu valodas zināšanas. “Pasniedzēji bija ļoti atsaucīgi un pretimnākoši, tāpēc mācības noritēja veiksmīgi. Mūsu grupā bija vairāki krievvalodīgie studenti, bet, neskatoties uz to, pasniedzēja man spēja iedot materiālus un atbildēt uz jautājumiem jau par padziļinātām latviešu valodas tēmām,” stāsta Mārtiņš.

“Tā kā šis gads bijis pirmais, kurā tāds projekts īstenots, atsaucība tam bijusi neliela, bet tam mēs bijām gatavi. Nākotnē mēs plānosim attīstīt izlīdzinošo vidusskolas kursu programmu, lai par to uzzinātu daudz vairāk jauniešu, kuriem tas ir nepieciešams,” skaidro S. Miltiņa. Nākotnē kursu projektu plānots attīstīt, piesaistot jauniešus un pasniedzējus, kā arī veidot dažādīgu un interesantu mācību programmu.

Share