Apritējušas 100 dienas kopš Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas jaunā Zinātņu mājas bibliotēka pieejama studijām un pētniecībai, piedāvājot modernu bibliotēkas vidi un unikālu pakalpojumu - līdz šim vienīgo Baltijā pašapkalpošanās datoru sienu ar portatīvajiem datoriem. Jaunās bibliotēkās piedāvātais serviss un modernās tehnoloģijas jau saņēmušas pozitīvas atsauksmes un iemantojušas popularitāti.

Aicinājām uz sarunu jaunās bibliotēkas apmeklētājus, lai gūtu priekšstatu par viņu pieredzi tajā. Smaidīga studente no LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes, norādīja, ka patīk vairākas lietas: “Patīk, ka grāmatas var brīvi paņemt no plauktiem un strādāt ar tām dažādās ēkas vietās. Pēc tam, protams, tās atnesot atpakaļ uz bibliotēku. Patīk grāmatu izsniegšanas iekārta un ļoti ērtie galdi”. Studente bija izmantojusi bibliotēku arī vēlās vakara stundās un viņas novēlējums pārējiem studentiem - “Veiksmi sesijā!”.

Savukārt LU Medicīnas fakultātes studente uzsvēra - “Bibliotēkā ir ļoti daudz vietas, kur strādāt. Neskatoties uz studentu daudzumu, vienmēr var atrast vietu, kur mācīties”. Uzrunājot vairākus LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes studentus, kas bija pulcējušies pie portatīvo datoru pašapkalpošanās iekārtas, noskaidrojām, ka - “Ļoti forša lieta! Mēs datorus paņemam un gatavojam mājas darbus. Nav jāpaliek te. Augšā ir darba kabīnes. Tad mēs kopīgi varam strādāt.”

LU Bibliotēkā šī ir jau otrā atvērtā tipa nozaru bibliotēka līdzās LU Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēkai, kas ir maksimāli pietuvināta lietotāju vajadzībām. Tā nav norobežota ar sienām un durvīm, bet organiski iekļauta ēkas interjerā, radot plašuma un brīvības atmosfēru. Bibliotēka ir pieejama LU studentiem un darbiniekiem visu diennakti. Bibliotēkas unikalitāti veidopašapkalpošanās datoru siena ar portatīvajiem datoriem, kas ir pirmā šāda veida iekārta Baltijā. Ņemot vērā LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes ierosinājumu, datori ir aprīkoti ar licencētām programmām, kas nepieciešamas studējošajiem patstāvīgo darbu izpildei.

Jaunajā bibliotēkā ir iekārtotas 110 ērtas darba vietas, kur katrs atrod sev piemērotāko: pie stiklotas ārsienas, vērojot Torņakalna panorāmu, pie ergonomiskiem darba galdiem vai starp grāmatu plauktiem, sēžot uz interesantām, mīksti polsterētām taburetēm. Grāmatu plaukti aprīkoti ar 22 izvelkamiem plauktiņiem. Tie ļauj lietotājam apjomīgāku izdevumu nevis turēt rokās, bet gan ērti novietot un pārlapot. Savukārt plauktu galos izvietoti 14 informācijas ekrāni, kas reklamē pieejamos nozaru e-resursus.

LU Bibliotēkas Zinātņu centra bibliotēka jau atskatījusies uz pirmajām 100 darba dienām un, gaidot LU 100 gadu jubilejas pasākumu 27. septembrī Arēnā Rīga, te ikviens var iegādāties biļetes uz lielkoncertu un balliLatvijas Universitātes Gadsimta nakts “CARPE NOCTEM”.

Laipni aicinām izmantot LU Bibliotēkas Zinātņu centra bibliotēkas iespējas, kā arī sniegt ierosinājumus un atsauksmes servisa pilnveidei šeit!

Share