Arvien biežāk izskan prominentu pētnieku prognozes, ka līdz ar mākslīgā intelekta attīstību izzudīs līdz pat 50% profesiju, to skaitā tādas, kurām nepieciešamās zināšanas un prasmes līdz šim nodrošinājusi augstākā izglītība. Aktuālajā jautājumā viedokli pauž Latvijas Universitātes profesore, rektora vietniece digitālās sabiedrības jautājumos Signe Bāliņa.

Augstskolām tas nozīmē divus būtiskus izaicinājumus, stāsta Signe Bāliņa. Pirmkārt, nodrošināt tādu izglītību, kas augstskolu beidzējus padara "robotu drošus" - sniedz tehnoloģisko, sociālo un humanitāro kompetenču kopumu, kas ir nepieciešams vai kļūs vēl nozīmīgāks nākotnē. Augstskolu absolventi būs tie, kuri radīs nākotnes tehnoloģijas un profesijas. Otrkārt, augstskolām arvien aktīvāk jāiesaistās mācīšanās nodrošināšanā visa mūža garumā, tajā skaitā izmantojot mūsdienīgas, dažādām dzīves situācijām un nepieciešamībām pielāgotas mācību formas un saturu.

Ņemot vērā situāciju, Latvijas Universitāte (LU) plāno īstenot pirmo mākslīgo intelekta laikmeta prasmju mūžizglītības programmu ikvienam interesentam. Programma piedāvā Microsoft speciālistu radītu, daļēji latviskotu elektronisku mācību saturu. Latvija ir trešā vieta pasaulē, kur šāda programma tiks īstenota. 

Pirmā kursu programma tiks uzsākta LU filiālē Cēsīs, kur vietējā pašvaldība izrādījusi lielu interesi iesaistīties un iesaistīt arī savus iedzīvotājus, bet tas nenozīmē, ka pieteikties nevarēs arī interesenti no citām Latvijas pilsētām un novadiem. Šobrīd notiek darbs pie tiešsaistes mācību platformas izveides un satura latviskošanas. Jau tuvāko mēnešu laikā aicināsim programmai pieteikties pirmos interesentus.

Latvijā ir un būs digitāli attīstīta sabiedrība! 

 

Share