Lai veicinātu jaunas iespējas pētniecībā un radītu ierosmes Latvijas veselības aprūpes sistēmas efektivitātes uzlabošanai, 2019. gada 3. jūnijā Latvijas Universitātes (LU) mācībspēki, pētnieki, nozares praktiķi un citi interesenti tiksies konferencē.

"Neskatoties uz to, ka Latvijā veselības aprūpes procesos uzkrāj aizvien vairāk datu, to potenciālu pagaidām nepietiekami izmanto zinātnes un uz datiem balstītas veselības aprūpes politikas attīstībā," norāda LU Medicīnas fakultātes (MF) Veselības vadības un informātikas centra vadītājs Juris Bārzdiņš.

Asociētais profesors J. Bārzdiņš ir arī LU un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kopprojekta “Veselības aprūpes kvalitātes un efektivitātes publiskās monitorēšanas sistēmas izveide” zinātniskais vadītājs. Projektā iesaistītie pētnieki un nozares ekspeti izveidojuši apvienotu valsts mēroga anonimizētu datubāzi un sagatavojuši ceļvedi personalizētajos veselības datos, kas radījis atkal jaunas iespējas Latvijas veselības aprūpes izpētē. "Iespējamie turpmākie pētniecības virzieni ir dažādi un kā galvenos var minēt pētījumus esošās rīcībpolitikas un ārstēšanas efektu izvērtēšanai, zāļu reālās dzīves pielietošanas izpēti, to drošību un efektivitāti, lietošanas regularitāti, ilgumu un devas, visas populācijas plašus epidemioloģiskos pētījumus, izmaksu efektivitātes pētījumus, ārēju veselību ietekmējošo faktoru, veselības aprūpes pieejamības vai nevienlīdzības izpēti, tāpat arī jaunu informācijas tehnoloģiju risinājumu aprobāciju veselības lielo datu jomā," informē J. Bārzdiņš.

LU un SPKC kopprojekta ietvarā pirmdien, 3. jūnijā LU Zinātņu mājā Jelgavas ielā 3 norisināsies konference "Jauna iespēja veselības aprūpes pētniecībā".

Pasākumu ar uzrunu atklās veselības ministre Ilze Viņķele. SPKC direktore Iveta Gavare skaidros anonīmo administratīvo datu vienotās datubāzes izveides vēsturi un nepieciešamību, bet centra Pētniecības un veselības statistikas departamenta direktore Jana Lepiksone stāstīs par procedūru datu pieprasīšanai pētniecības darbam un personas datu aizsardzības aspektiem.

LU MF asociētais profesors J. Bārzdiņš prezentēs LU un SPKC izveidoto brīvpieejas resursu "Ceļvedis personalizētajos veselības datos", kā arī iepazīstinās ar konkrēta realizēta pētījuma piemēru - 30 dienu mirstību pēc hospitalizācijas ar miokarda infarktu Latvijā. SPKC Reģistru pārraudzības nodaļas sabiedrības veselības analītiķe Zane Baltāne informēs par datu bāzes izmantošanas piemēriem veselības aprūpes kvalitātes rādītāju aprēķināšanā, bet pasākumu noslēgs diskusija.  

Konferenci rīko LU MF sadarbībā ar SPKC kopējā Efektīvas sadarbības projekta “Veselības aprūpes kvalitātes un efektivitātes publiskās monitorēšanas sistēmas izveide” ietvaros.  Papildu informācija par projektu.

Konferences programma

Dalībnieku reģistrācija

Share