Latvijas Universitātes Lielajā aulā sestdien noritēja jubilejas koncerts “Divreiz svētki”, kurā 50 gadus uz skatuves svinēja Dziesmu svētku virsdiriģents, emeritētais profesors Juris Kļaviņš un izcilā koncertmeistare Ilze Dzērve. Līdzās darba jubilejai koncertā tika atzīmēta arī Jura Kļaviņa 75. dzimšanas diena.

Abu kopīgās skatuves gaitas sākās pirms 50 gadiem tieši ar Latvijas Universitātes koriem. 1968. gadā abi sāka kopīgu darbu universitātes jauktajā korī “Juventus”, bet kopš 2007. gada mūziķi turpina strādāt ar universitātes absolventu kori “Jubilate”.

“Koncerts nav nejaušība – tas tika veidots un plānots gada garumā. Katra no dziesmām un personām ir ar īpašu lomu un smagumu,” stāsta koncerta organizators Guntars Felsbergs, “Koncerta struktūra veidota gan kā Jura Kļaviņa vadītu koru māksla, gan kā Ilzes Dzērves pianisma māksla. Jāsaka – labāka koncertmeistara nav!”

Svētku koncertā piedalījās kori “Jubilate”, kur solistes Kristīne Smuidre un Anda Zemīte ieskandināja Lielo universitātes aulu. Ar skaistu dziedājumu klausītājus priecēja arī kori “Juventus”, čellists Ēriks Kiršfelds, ģitārists Kaspars Zemītis, jaunais baritons Kristians Krievāns un ērģelniece Vita Kalnciema.

Koncerta programmu pamatā veidoja latviešu skaistāko kordziemu izlase – skanēja Imanta Kalniņa, Ulda Stabulnieka, Ērika Ešenvalda un Valda Zilvera dziesmas, fragmenti no Karla Orfa kantātes “Carmina Burana”, kā arī Edvarda Elgāra, Sergeja Rahmaņinova un Kaspara Zemīša mūzika. Papildus profesionālas muzikoloģes Lienes Jakovļevas vadītajam koncertam, risinājās arī sarunas ar mūziķiem Juri Kļaviņu un Ilzi Dzērvi. Koncerts tika izgaismots dažādās krāsu gammās – katra dziesma klausītājam vēstīja par sev piešķirto krāsu paleti.

“Koncertam bija silta, draudzīga un mīļa atmosfēra. Klausītāji un viesi nemaz nevēlējās doties prom un pēc koncerta kopīgi dalījās priekos un sajūtās par piedzīvoto un redzēto vakara gaitā,” stāsta G. Felsbergs.

Koncerta dalībnieki, organizatori un mākslinieki izsaka pateicību Latvijas Universitātei un rektoram Indriķim Muižniekam, kas piedalījās svinīgajā pasākumā: “Sajūta ir tāda, ka universitāte mums ir kopīga – tās ir mūsu mājas!”

Share