Zinātnisko publikāciju pilntekstu pieeja ir kļuvusi ērtāka, izmantojot rīkus Open Access Button un Unpaywall. Arī izdevniecība Elsevier paplašina pieeju atvērtās piekļuves rakstiem, izmantojot šos rīkus.

Atvērtās piekļuves publikāciju identificēšana un pilntekstu pieeja kļuvusi ērtāka, pateicoties informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumiem Open Access Button un Unpaywall. Tie ir interneta pārlūku paplašinājumi jeb spraudņi, kurus ir tikpat viegli instalēt kā lietot.

Open Access Buttonļauj interneta pārlūkam atpazīt tekstu datora vai citas ierīces ekrānā un identificēt vai globālā tīmeklī ir pieejams attiecīgās zinātniskās publikācijas pilnteksts, un uzreiz arī piedāvāt pieeju pilntekstam. Rīks informāciju saņem no tādiem avotiem kā Unpaywall DataShareCOREOpenAIREDissem.inEurope PMCBASE. Plašāk par saturu lasīt šeit. Gadījumos, ja pilnteksts nav pieejams, lasītājam piedāvā lapu, kurā ir forma, lai sazinātos ar publikācijas autoru/iem.

Līdzīgi arī Unpaywall ļauj atpazīt un iegūt ērtu pieeju atvērtās piekļuves publikācijām. Unpaywall informāciju saņem no vairāk kā 50 000 žurnālu un atvērtās piekļuves repozitorijiem, kā arī no PubMed CentralDOAJCrossrefun DataCite.Unpaywal ir integrēts arī ar ScopusWeb of Science un Dimensionspakalpojumiem pētniekiem.

Ceļvedis rīku Unpaywall un Open Access Button izmantošanā pieejams šeit.

Kāpēc nepietiek ar Google Scholar* vai Google  meklētājiem?

Google meklētājā iebūvētie roboti atrod un atlasa informāciju arī no datubāzēm (precīzāk informācijas resursu agregatoriem**), kas savu saturu veido no internetā pieejamiem informācijas resursiem, tostarp arī atvērtās piekļuves publikācijām. Līdz ar to ieraksti tiek veidoti īpaši bagāti, lai lasītājiem būtu plašākas iespējas meklēt. Par ierakstu bagātināšanu šīs datubāzes veidotāji prasa samaksu, tas nozīmē, ka pie ierakstiem parādās cena. Rezultātā par pieeju pie atvērtās piekļuves publikācijas jāmaksā, kas ir pilnīgi pretēji šī veida publikāciju pamatidejai.

Konstatējot šo problēmu, pētnieki un atvērtās piekļuves ideju domubiedri apvienojās un sāka strādāt pie citu risinājumu izstrādes. Rezultātā globālajā tīmeklī ir pieejami dažādi rīki, kas atvieglo pieeju atvērtās piekļuves publikāciju pilntekstiem, piemēram, Unpaywall un Open Access Button.

Plašāka informācija prezentācijā “Skipping the paywall with Open Access.

*Google Scholar – meklētājs, kas ļauj meklēt globālā tīmeklī informācijas resursu daļā, kas saistīta un noder tieši akadēmiskām un pētnieciskām vajadzībām (informācija tiek atlasīta no, piemēram, akadēmisku izdevēju vietnēm, universitāšu vietnēm, repozitorijiem u.c.)

**Informācijas resursu agregatori – datubāzes, kas saturu veido apkopojot informāciju no globālajā tīmeklī pieejamām datubāzēm un citiem informācijas avotiem, lai atkārtoti izmantotu vai pārdotu.

Share