Latvijas Universitātes pētnieki sadarbībā ar Karlsrūes Tehnoloģiju institūtu īstenos pētījumu par augstas enerģijas jonizējoša starojuma izraisītiem procesiem nākotnes kodoltermiskās sintēzes reaktoru funkcionālajos materiālos

LU Ķīmiskās fizikas institūta Radiācijas procesu nodaļas darbinieki no 2019. gada 1. februāra līdz 31. oktobrim ir iesaistīti starptautiska projekta “Augstas enerģijas starojuma izraisītu procesu izpēte modificētās tritiju ģenerējošās keramikās” īstenošanā. Projekta ietvaros organizēs divus darba seminārus, lai veicinātu ilgtermiņa sadarbību, zināšanu apmaiņu un partnerību starp Latvijas Universitāti un Karlsrūes Tehnoloģiju institūtu (Vācija). Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja projektu finansiāli atbalsta Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests (DAAD) no Vācijas Ārlietu ministrijas piešķirtajiem līdzekļiem.

Starptautiskajā eksperimentālajā kodoltermiskās sintēzes reaktorā jeb ITER (no angļu val. International Thermonuclear Experimental Reactor), kuru pašlaik būvē Kadarašā (Francijā), pārbaudīs vairākas blanketa moduļu koncepcijas, lai izstrādātu noslēgtu tritija atražošanas ciklu nākotnes kodoltermiskās sintēzes reaktoriem, piemēram, DEMO (no angļu val. DEMOnstration Power Station). Pašlaik litija ortosilikāta (Li4SiO4) un litija metatitānāta (Li2TiO3) keramikas minilodītes ir visdaudzsološākie kandidāti tritija ģenerēšanai Eiropas Savienības izstrādātajā cieto materiālu blanketa moduļa koncepcijā. Li4SiO4 ir augstāks litija blīvums un nedaudz labāka tritija izdalīšanās zemākās temperatūrās, savukārt, Li2TiO3 ir labākas mehāniskās īpašības. Modificētās Li4SiO4 minilodītes (primārā fāze) ar Li2TiO3 piedevām (sekundārā fāze) ir izvirzītas kā alternatīvs materiāls tritija ģenerēšanai, lai apvienotu abu fāžu priekšrocības vienā tritiju ģenerējošā keramikā. Projekta galvenais mērķis ir izpētīt un aprakstīt radiācijas defektu un radiolīzes produktu veidošanos, uzkrāšanos un rekombināciju Li4SiO4 minilodītēs ar dažādu Li2TiO3 daudzumu vienlaicīgā augstas enerģijas starojuma un augstas temperatūras iedarbībā.

Projekta ietvaros ir plānots sagatavot vismaz vienu Q1 līmeņa publikāciju starptautiskā recenzētā zinātniskā žurnālā un piedalīties vismaz trīs zinātniskās konferencēs: LU Cietvielu fizikas institūta 35. zinātniskajā konferencē, 20th International Workshop on Ceramic Breeder Blanket Interactions (Karlsrūē, Vācijā) un 14th International Symposium on Fusion Nuclear Technology (Budapeštā, Ungārijā).

 

Share