2024. gada 5. un 6. jūnijā LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra pārstāvji piedalījās projekta “Bēgļu un migrantu sociāli ekonomiskā integrācija” (SIRM) jau trešajā šī projekta partneru studiju vizītē, lai apmainītos ne tikai ar labāko praksi integrācijas politikā un migrantu atbalsta mehānismos, bet arī novērtētu praktiskos rezultātus Itālijas pašvaldībās. Delegāciju no Latvijas papildināja Saulkrastu novada pašvaldības un Sabiedrības integrācijas fonda pārstāvji.

Pirmajā studiju vizītes dienā dalībnieki apskatīja dažādus ar adaptācijas un asimilācijas programmām saistītus tematus. Tāpat projekta partneri iepazīstināja ar savu valstu paraugpraksi par tematu “adaptācijas un asimilācijas programmas un migrantu sociālās izolācijas apkarošana”, tostarp informāciju par psiholoģisko, lingvistisko, kultūras, izglītības un sociālo atbalstu.

Uzņemošā projekta partnere Brindizi pašvaldība iepazīstināja ar informāciju par migrantiem Itālijā un viņu reģionā. Piemēram, 2023. gadā Itālija izsniedza teju 45 tūkstošus jaunas uzturēšanās atļaujas, no kurām 45% bija pagaidu aizsardzības nodrošināšanai. Kopumā pagaidu aizsardzības statusu saņēmuši aptuveni 180 000 ukraiņu. Būtiski, ka Itālijas pieredze, kas saistīta ar migrācijas un bēgļu jautājumu risināšanu, aizsākusies jau 20. gadsimta sešdesmitajos gados, līdz ar to tiem projekta partneriem, kuriem pieredze šādu jautājumu risināšanā ir neliela, bija vērtīgi iepazīties ar migrācijas un bēgļu politikas dažādajiem attīstības posmiem. Savukārt, diskusiju un partneru prezentāciju laikā dalībnieki tika iepazīstināti ar tiesību aktiem un galvenajām organizācijām, kas atbild par imigrācijas jautājumiem, vairums no tām ir iekļautas Itālijas bēgļu un migrantu uzņemšanas un integrācijas sistēmā.  Sabiedrības integrācijas fonda pārstāve Kristīne Klukoviča prezentēja jaunās iniciatīvas un mērķus bēgļu un migrantu sociālekonomiskajā integrācijā Latvijā.

Otrajā studiju vizītes dienā iesaistītās puses apskatīja piemērus, kas sniedza padziļinātu ieskatu atbalsta programmu praktiskajā īstenošanā, demonstrējot atbalsta programmas un veiksmes stāstus.  

SIRM projekta īstenošanā iesaistījušās 8 Eiropas Savienības (ES) valstu un institūcijas iestādes ar mērķi apmainīties ar zināšanām un uzlabotu bēgļu un migrantu uzņemšanas un sociālās integrācijas politikas dokumentus. Projekta mērķis ir veicināt izpratni par migrantu problēmām un prasībām, vienlaikus izstrādājot stratēģijas ar migrāciju saistītu jautājumu risināšanai. Projekts, izstrādājot un pilnveidojot politikas instrumentus, veicinās atšķirību mazināšanu starp pieredzē dažādajiem partneriem.

Projektā no 2023. gada 1. marta līdz 2027. gada februārim ir apvienojušās 9 institūcijas no 8 valstīm - Horvātijas, Itālijas, Īrijas, Latvijas, Nīderlandes, Polijas, Rumānijas un Slovākijas. Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda starpniecību Interreg Europe 2021-2027 programmas ietvaros, un kopējais projekta budžets ir 1785576 EUR

Vairāk par projektu SIRM: https://www.interregeurope.eu/sirm.
https://www.facebook.com/SIRM.InterregEurope

Dalīties