2024. gada 26. martā norisinājās tikšanās ar Latvijas ieinteresētajām pusēm no dažādām organizācijām, lai iepazīstinātu un apspriestu dažādu Eiropas reģionu atbalsta programmas, kas iesaistīti SIRM partnerībā. Pasākumā iesaistījās arī projekta “Migrantu uzņemšana nenoteiktības apstākļos: pārvaldība un iekļaušana vietējā līmenī” (ReCoM) komanda, lai veidotu sinerģiju un kopīgi apspriestu dažādus Latvijas politikas aspektus attiecībā uz migrantiem un bēgļiem, kā arī identificētu iespējamos pētniecības virzienus.

Latvijas Universitātes Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra (LU ESASAC) pārstāvji sniedza ieskatu par SIRM aktivitātēm un progresu. Tomēr sanāksmes galvenā uzmanība tika vērsta uz Eiropas reģionu labās prakses piemēriem, kas tika apzināti SIRM pieredzes apmaiņas vizīšu laikā, apspriežot šo prakšu priekšrocības un to iespējamo adaptāciju Latvijā, lai risinātu bēgļu un migrantu sociālekonomiskās integrācijas jautājumus. Tādi aspekti kā valodas barjeras, kultūras integrācija, atbalsta sistēma ukraiņu bērniem skolās, nodarbinātības iespēju veicināšana ir joprojām aktuāli un prasa jaunas pieejas.
Īpaša interese tika izrādīta par Polijas subsīdiju programmu sociālajiem uzņēmumiem, kad valsts iestādes iegādājas produktus vai pakalpojumus no vietējiem sociālajiem uzņēmumiem, lai tos ziedotu Ukrainas pilsoņiem Ukrainā vai Polijā. Šīs iniciatīvas ietvaros tika atbalstīti 30 sociālie uzņēmumi Žešovas reģionā ar kopējo summu EUR 280 000, sniedzot labumu vairāk nekā 2 000 ukraiņu bēgļu, kas dzīvo Polijā vai Ukrainā. Tika novērtēta arī mentorēšanas programma “Starpkultūru asistents”. Tā atbalsta čečenu bērnu integrāciju Polijā esošajā Konyevas skolu kompleksā. Ar ārvalstu studentu palīdzību skolotājiem tiek sniegta palīdzība mācību procesā un citos saistītajos jautājumos.

Dalībnieki izrunāja arī potenciālas Latvijas programmas un iniciatīvas, ko varētu popularizēt SIRM partnerības un Interreg Europe politikas apguves platformas ietvaros. Papildus tādiem atbalsta instrumentiem kā “Sociālais mentors” (Sabiedrības integrācijas fonds), vienreizējais nodarbinātības vai pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsts (Nodarbinātības valsts aģentūra) un sociālā iniciatīva “Common Ground” ieinteresētās personas ierosināja popularizēt nesen palaisto “Vienas pieturas aģentūru. Tā piedāvā konsultācijas un atbalsta pakalpojumus vienuviet trešo valstu valstspiederīgajiem un starptautiskās aizsardzības saņēmējiem, kas likumīgi uzturas Latvijā.

Pasākuma otrajā daļā tika apspriesta sinerģija starp SIRM un ReCoM projektiem. LU Filozofijas un socioloģijas institūta profesore Inta Mieriņa iepazīstināja ar projektu ReCoM, kura mērķis ir sniegt vispusīgu migrantu (tostarp Ukrainas civiliedzīvotāju) uzņemšanas prakses un pieredzes novērtējumu dažādās jomās: izglītībā, nodarbinātībā, pašvaldībās, kā arī ikdienas saskarsmē ar dažādām iestādēm un vietējiem iedzīvotājiem. Profesore Mieriņa uzsvēra, ka ir svarīgi uz migrantu uzņemšanu raudzīties kā uz holistisku sistēmu, kurā iesaistīti migranti, vietējā sabiedrība, darba devēji, skolas, NVO un pašvaldības. Šajā pētījumā tiks iesaistīti dažādi migrantu integrācijas procesa dalībnieki no vietējā un reģionālā līmeņa, izmantojot dažādas kvantitatīvas un kvalitatīvas pētījumu metodes (aptaujas, padziļinātas intervijas, statistisko analīzi un citas).

Dalībnieki iesaistījās diskusijā, lai atbildētu uz dažiem sagatavotajiem jautājumiem, veidojot  produktīvu informācijas apmaiņu un labāku izpratni par dažādu institūciju aspektiem, plāniem un aktivitātēm, kas iesaistītas palīdzības sniegšanā bēgļiem un migrantiem Latvijā. Kopumā Sabiedrības integrācijas fonda, Labklājības ministrijas, biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem”, Valsts izglītības satura centra, Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā, pašvaldību un citu klātesošo organizāciju pārstāvji diskusijas laikā akcentēja tādus aktuālus un risināmus jautājumus kā nepietiekama informētība par esošajiem projektiem ieinteresēto pušu vidū, kvalitatīvus datus trūkums par bēgļu un migrantu situāciju Latvijā, kā arī bēgļu statusu, u.c.

Vairāk par projektu SIRM: https://www.interregeurope.eu/sirm.
https://www.facebook.com/SIRM.InterregEurope

Kontaktpersonas:
Denīze Ponomarjova, LU projekta vadītāja, denize.ponomarjova@lu.lv, (+371) 28241115.
Dāvis Vītols, UL projekta eksperts, davis.vitols@lu.lv, (+371) 26652750

Vairāk par projektu ReCoM: https://migracija.lv/projekti/recom/

Dalīties

Saistītais saturs