Š.g. aprīļa sākumā Latvijas delegācija – LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra (ESASAC), Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) un Zemgales plānošanas reģiona (ZPR) Zemgales uzņēmējdarbības centra pārstāves – piedalījās pieredzes apmaiņas vizītē Pešterā, Pazardžikas provincē, Bulgārijā projekta RuralYouthFuture ietvaros.

Pieredzes apmaiņas mērķis ir iepazīties ar aktivitātēm un projektiem, kas tiek īstenoti vietējā reģionā darbā ar jaunatni, lai veicinātu jaunieši izglītības un nodarbinātības iespējas. Vizītes laikā tika iepazīti gan vietējo pašvaldību stratēģijas un aktivitātes (Pešteras, Bratsigovo, Velingradas), gan nevalstisko organizāciju īstenotie projekti - labās prakses piemēri, ar ko vietējā kopiena lepojas. Provincē tiek īstenoti daudzi Erasmus+ projekti. Piemēram, RuralLAB, kas vērsts uz jauniešu apmācību un atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai, par sociālo uzņēmējdarbību, mārketingu, ekonomikas vadību, ideju ģenerēšanu u. c. Projekts CRAFT: kopdarbs lauku apvidos, lai sagatavotu jauniešus nākotnes tendencēm, stiprinātu jauniešu digitālo domāšanas veidu, pilnveidotu karjeras attīstības atbalsta pakalpojumus, sniedzot īpašus ieteikumus, kā arī veicinātu starptautisko sadarbību (ārpus partnervalstīm) starp jauniešiem.

Tāpat kā Latvijā, tā arī Bulgārijā dēļ iedzīvotāju skaita samazināšanās un novecošanās reģionos ārpus lielajā pilsētām,  ir aktuāls jautājums par izglītības un darba iespēju nodrošināšanu jauniešiem, lai motivētu viņus palikt šajos reģionos. Bulgārijas Jaunatnes likums nosaka jauniešu vecumu no 15 līdz 29 gadiem (Latvijā tas ir 13 līdz 25 gadi). Pešteras pašvaldībā jauniešu skaits samazinās, notiek ikgadēja darba ar jaunatni (fokuss uz jauniešiem līdz 18 gadiem) plānošana, aktivitātes, kas vairāk balstītas formālā un interešu izglītībā. Jaunieši centru un kopienas centru (kultūra, sports) darbība tiek finansiāli atbalstīta no pašvaldības budžeta, tā nodrošinot bezmaksas iespējas brīvā laika pavadīšanai, izglītībai un nodarbinātībai.

Darbs ar jauniešiem nav tikai pulciņi ārpus skolas. Pešteras pašvaldībā ir jāveido plānveida attīstību darbam ar jauniešiem, piesaistot jaunatnes lietu ekspertus, vietējos NVO un pašus jauniešu, tas ilgtermiņā pozitīvi ietekmēs pašu lauku vides attīstību. Mēs šajā projektā no Latvijas puses esam gana labā attīstības fāzē jaunatnes lietās, lai sniegtu atbalstu un pieredzi  starptautiskā vidē, vietās, kur tas ir nepieciešams, kā šajā gadījumā Bulgārijā. Paldies par iespēju kā ekspertei piedalīties šajā vizītē, ” atzīst Kristīne Kode, ZPR Zemgales uzņēmējdarbības centra eksperte darbā ar jauniešiem

Kā galvenais ieguvums no vizītes paliks gūtā pieredze un pārliecība, ka jaunieši ir mūsu nākotne. Tikai sadzirdot, apzinoties un identificējot viņu vajadzības, mēs varam veidot projektus, programmas, koprades telpas, pieredzes apmaiņas stāstus un braucienus, mācības, kur jaunieši gūst iemaņas sevis pilnveidošanā, kas  savukārt nākotnē veicinās ilgtspējīgu lauku attīstību.” – dalās Rasa Medne, LLKC Gulbenes biroja uzņēmējdarbības konsultante”.

Kopš 2023. gada marta Latvijas Universitāte ir iesaistījusies Interreg Europe programmas projektā "Jaunatnes politikas nozīmes uzlabošana ilgtspējīgai lauku attīstībai – RuralYouthFuture. Projekta galvenais mērķis ir sekmēt jauniešu izglītošanos un nodarbinātību, īpaši fokusējoties uz to jauniešu vajadzībām, kas dzīvo ārpus lielajām pilsētām un lauku rajonos, pilnveidojot esošo politiku un attīstot jaunas iniciatīvas aktuālo problēmu risināšanai.

Vairāk par RuralYouthFuture:
Mājas lapa: https://www.interregeurope.eu/ruralyouthfuture
Projekta lapa LU vietnē: https://www.lu.lv/cets/research/euproject/rural-youth-future/
Projekta lapa LinkedIn vietnē: https://www.linkedin.com/company/rural-youth-future/ 
Projekta lapa Facebook vietnē:  https://www.facebook.com/ruralyouthfutureproject/ 

Dalīties

Saistītais saturs

Latvian delegation explores youth work in Tartu county and surrounding rural areas
12.07.2024.

Latvian delegation explores youth work in Tartu county and surrounding rural areas