Šī gada 12.-13. jūnijā Latvijas Universitātes pārstāvji kopā ar Izglītības un zinātnes ministrijas, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras un biedrības “House of Hope” ekspertiem piedalījās projekta “RuralYouthFuture” pieredzes apmaiņas braucienā par jaunatnes sektoru un stratēģiju Tartū apriņķī.

Pieredzes apmaiņas brauciena mērķis ir iepazīstināt ar aktivitātēm un iniciatīvām, kas tiek īstenotas Tartū apriņķī jaunatnes labklājības, veselības, izglītības un nodarbinātības iespēju veicināšanai. Vizītes laikā tika runāts gan par apriņķa līmeņa pasākumiem, gan demonstrētas konkrēto pašvaldību un to nevalstiskā sektora aktivitātes – Elvas pašvaldībā (14,6 tūkst. iedzīvotāju) un lauku pašvaldībā Nõo (4,5 tūkst.).

Pirmajā brauciena dienā Tartū Apriņķa pašvaldību asociācija dalījās ar jaunatnes situāciju tās apriņķī, kā arī valsts stratēģijām valsts un vietējā līmenī – Igaunijas Izglītības stratēģiju 2021.g.-2035.g. un Igaunijas Jaunatnes sektora stratēģiju 2021.g.-2035.g , kā arī Tartu Apriņķa attīstības stratēģiju 2040 g. Starp aktuālajām problēmām tika izceltas zemā jauniešu vēlme palikt savās dzīvesvietās, jo īpaši lauku pašvaldībās; vājš uzņēmējdarbības un iniciatīvas gars kaut ko sasniegt vietējā līmenī, kā ilgtspējīgas un sistematizētas pieejas trūkums daudzveidīgākas jauniešu jomas attīstībai.

Brauciena dalībniekiem bija iespēja apmeklēt Igaunijas Bezdarba apdrošināšanas fonda (Eesti Töötukassa) moderni un ar digitāliem risinājumiem aprīkotu Tartu filiāli. Fonds darbojas kā neatkarīgā publiskā iestāde – iesaistot arodbiedrības, darba devējus un valdību, bet tā pamatbudžets veidojas no bezdarba apdrošināšanas iemaksām – 1,6% darba ņēmēju un 0,8% darba devēja daļām (piemēram, 2024.g. fonda budžets sastāda 925 miljonus EUR). Tas īsteno arī virkni aktivitāšu, kas vērstas uz jauniešu nodarbinātības veicināšanu – 5-mēnešu garas prakses organizēšana kopā ar stipendiju, karjeras konsultācijas. “Eesti Töötukassa Tartu filiāle atrodas iepirkšanas centra kvartālā netālu no autoostas, nodrošinot piekļuvi fondam arī tiem jauniešiem un pārējiem iedzīvotājiem, kas dzīvo citās Tartu apriņķa pašvaldībās.” – iespaidos dalās RuralYotuhFuture projekta vadītāja D.Ponomarjova.

Nākamā diena tika veltīta Elvas un Noo pašvaldību aktivitāšu izzināšanai. Elvas pašvaldībā ir izveidotas vairākas organizācijas, kas īsteno darbu ar bērniem un jauniešiem – Elvas interešu izglītības un jaunatnes centrs, pirmskolas bērnu un vecāku mācību centrs “Perepesa”, un Elvas ģimenes centrs. Elvas jaunatnes stratēģijas fokuss tiek likts uz sporta un veselības vecinošām pasākumiem, lai aktivizētu vietējos jauniešus – Elvas sporta centra būvniecība un sporta pasākumu regulārā organizēšana.

Papildus Elvas pašvaldībā tiek īstenota jauniešu brīvprātīga darba programma “Young Creators”, kur jauniešiem ir iespējas iegūt zināšanas un uzreiz tos pielietot praksēs, sadarbojoties ar vietējām organizācijām, proti, sociālo tīklu satura veidošana un pārvaldīšana (Instagram, Facebook, TikTok, u.c.), t.sk. blogi un podkasti, kā arī rīkojot  pasākumus pašvaldības teritorijā (drošības jautājumi, mārketings, utt.).

Savukārt Nõo pašvaldība aktīvi organizē interešu izglītības aktivitātes, pamatojoties uz vietējās jaunatnes interesēm, kas veido 23% no visiem iedzīvotājiem. Viena no pašvaldības labajām praksēm ir kafejnīcā treilerī “LOHVIK”, kas nodarbina 12-18 gadus vecus jauniešu, lai viņi vasaras laikā varētu apgūt praktiskās iemaņas, t.sk. uzņēmējdarbības prasmes un sociālo mediju prasmes (“Pieredzes apgūšanas akadēmija”).

Igaunijas pieeja jaunatnes politikas un darba īstenošanas ir līdzīga Latvijai. Tomēr ir interesanti, ka Igaunijas Jaunatnes dara likums jauniešu vecumu nosaka no 7 līdz 26 gadiem, kad Latvijā tas ir 13 - 25 gadi. Zīmīgi bija arī redzēt, ka Elvas pašvaldība izstrādāja un īstenoja ESF projektu, balstoties uz Latvijas pieredzi jauniešu garantijas programmā, jo īpaši uz projekta “Proti un Dari” ideju, lai atbalstītu jauniešus, kas nav iesaistīti izglītībā, nestrādā vai neapgūst arodu (NEET)  – ESF PROJECT FOR SUPPORTING NEET-YOUTH IN ELVA MUNICIPALITY 2021-2023,” – papildina D.Ponomarjova.

Vairāk par projektu:
Mājas lapa: https://www.interregeurope.eu/ruralyouthfuture 
Projekta lapa LU vietnē: https://www.lu.lv/cets/research/euproject/rural-youth-future/
Projekta lapa LinkedIn vietnē: https://www.linkedin.com/company/rural-youth-future/ 
Projekta lapa Facebook vietnē:  https://www.facebook.com/ruralyouthfutureproject/ 

Dalīties