LU Eiropas un sabiedrības attīstības akadēmiskā centra pārstāvjiem bija iespēja ieskatīties Vienotās Eiropas pamatlicēja Žana Monē (Jean Monnet) dzīvē, apmeklējot Žana Monē māju, kas atrodas Francijā Bazoches-sur-Guyonne pilsētā netālu no Versaļas. Šajā mājā tika sagatavota arī Šūmaņa deklarācija.

Franču politikas un ekonomikas padomnieka un Eiropas integrācijas idejas virzītāja Žana Monē dzīvē īpaša loma ir atvēlēta konjakam. Lai arī Eiropas smagās rūpniecības apvienošanas jeb Šūmaņa plāns ir galvenais Žana Monē iedvesmas avots, tomēr konjaka nozares pārzināšana bija pamats sarunu vešanas prasmju apgūšanai un kopīga tirgus idejas virzīšanai.

Žana Monē dzimtene ir Konjaka reģions Francijā. Jau kopš 16 gadu vecuma Žans Monē pēc tēva gribas iesaistījās konjaka tirdzniecībā, apgūstot tirdzniecības prasmes un iegūstot lieliskas angļu valodas zināšanas Londonā. Tēva padoms bija nelasīt grāmatas, bet gan runāt ar cilvēkiem. Žans Monē vēlāk kļuva par banķieri un Francijas valdības padomnieku.

Šobrīd Žana Monē mājā ir ierīkots muzejs, kas ir atvērts jebkuram interesantam. Papildus muzejam šajā vēsturiskajā vietā tiek rīkotas dažādas izstādes, apmācības, semināri un cita veida pasākumi, kuru norisei ir arī ierīkots atsevišķs konferenču centrs. Muzeja uzturēšana pašreiz ir Žana Monē asociācijas atbildībā.

Eiropas un sabiedrības attīstības akadēmiskais centrs plāno attīstīstīt tālāk uzsākto sadarbību ar Žana Monē asociāciju ar Eiropas integrāciju un citu ar ES tematiku saistītu aktivitāšu īstenošanā.

Sadarbība ar Žana Monē asociāciju tika aizsākta Leonardo da Vinci Mobilitātes projekta ietvaros.

Dalīties