Latvijas Universitātē 11.jūnijā notiks reģionālais seminārs par dažādu sociālo grupu integrāciju darba tirgū projekta "Nodarbinātība Plus" ietvaros. Seminārā tiks apspriestas Latvijas pieredzes un problēmas dažādu sociālo grupu integrācijai darba tirgū, kā arī tiks apskatītas projekta partnervalstu pašvaldību prakses mazāk aizsargāto sociālo grupu integrēšanai darba un izglītības tirgū.

Seminārā paredzēts runāt arī par  iespējām veikt praktisku pieredzes apmaiņu – jaunu integrācijas prakšu pārņemšanu no projekta ārvalstu partneriem. Latvijas Universitātes (LU) Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs kopš 2012.gada piedalās starptautiskajā ES projektā „Nodarbinātība Plus” (Labour Plus, www.labourplus.eu).

Viens no projekta „Nodarbinātība Plus” galvenajiem mērķiem ir cīnīties pret īpaši neizsargātu sabiedrības grupu sociālo atstumtību darba tirgū. Latvijas partnera loma projektā ir sniegt atbalstu projekta pētījumu īstenošanā, integrācijas prakšu pārņemšanas koordinēšanā, piedalīties citās projekta aktivitātēs, kā arī gūt un analizēt citu valstu pieredzi imigrantu integrācijai darba tirgū.

Līdz šim projekta gaitā ir veikts darbs pie partneru izvēlētu mazākaizsargāto sabiedrības grupu integrēšanas un iekļaušanas labāko prakšu identificēšanas un to savstarpējās analīzes. Tāpat Beļģijas partneru vadībā ir izstrādāts apkopojošs ziņojums par vietējām integrācijas politikām. Ziņojumi un analītiski pārskati par projekta partnervalstu pašvaldību mazāk aizsargāto sociālo grupu integrācijas praksēm (Best practices), kā arī apkopojošais ziņojums par vietējām integrācijas politikām (Baseline Study) ir pieejami projekta mājaslapā.

Lai arī Latviju šajā projektā pārstāv Universitāte, nodrošinot projektam pētniecisko un analītisko atbalstu, tomēr projekta satura ietvaros Latvijas interese projektā ir vērsta uz jauniešu bezdarba samazināšanas un jauniešu sociālās integrācijas labo prakšu piemēriem, no kuriem visspilgtākie ir Vācijas partneru (izglītības centrs - Mittelhessischer Bildungsverband) un Spānijas partneru (Alt`Emporda pašvaldība) piemēri jauniešu izglītībā un iesaistīšanā darba tirgū.

Projekta gaitā katrs partneris iesniedza divus labo integrācijas prakšu piemērus, kuri ir apkopoti minētajā ziņojumā un pieejami projekta mājas lapā. Projekta partneru labo integrācijas prakšu piemēri skar galvenokārt romu tautības cilveku iekļaušanu darba tirgū (piemēri no Beļģijas, Ungārijas, Nīderlandes, Bulgārijas) un migrantu sociālo integrāciju (piemēri no Itālijas, Spānijas, Vācijas, Ziemeļīrijas), kā arī atsevišķi labo prakšu piemēri ģimeņu nodarbinātības atbalsts (Itālija), pašvaldību darbinieku apmācībai darbam ar romiem (Nīderlande un Beļģija), neizglītotu bezdarbnieku apmācībai (Ungārija) un etnisko minoritāšu integrācijai (Ziemeļīrija).

Projekta rezultātā, papildus integrācijas prakšu pārņemšanai starp partneriem, tiks izstrādātas arī politikas rekomendācijas darbam ar dažadu sociālo grupu integrēšanu darba un izglītības tirgū.

Pašvaldību pārstāvji, kuri būtu ieinteresētas piedalīties LU rīkotajā seminārā un saņemt papildu informāciju par projektu un sociālās integrācijas prakšu pārņemšanas iespējām mazāk aizsargāto sociālo grupu  iekļaušanai un integrācijai, lūdzam sazināties ar LU projekta koordinatoru Romānu Putānu (tel. 29442854; e-pasts: romans.putans@lu.lv). Papildu informācija par semināra norises laiku un vietu tiks nosūtīta interesentiem atsevišķi.

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu Interreg 4C programmas ietvaros.

Dalīties