Projekta „Sadarbība nodarbinātībai un pakalpojumiem lauku reģionos (CesR)” ietvaros 2014. gada pirmajā pusē Latvijas Universitātes Eiropas un sabiedrības attīstības studiju centra CesR projekta pārstāvji no 7. līdz 11.aprīlim piedalījās studiju vizītē Slovēnijā, savukārt no 2. līdz 6. jūnijam - Polijas Malopoļskas reģionos.

Slovēnijas vizītes laikā Moravske Toplice pašvaldībā notika starptautiska konference „Nodarbinātība pakalpojumu sektorā – attīstības iespējas lauku reģionos” (“Employment in service sector – Opportunity for development of rural areas”). Tajā tika pārrunāts jaunu darba vietu radīšanas potenciāls, veicinot pakalpojumu attīstību lauku reģionos, kā arī CesR projekta ietvaros apgūtās labās prakses, Slovēnijas aktualitātes tūrisma un uzņēmējdarbības attīstības veicināšanā u.c. jautājumi.

Slovēnijas vizītes ietvaros projekta partneri iepazinās ar 8 labo prakšu piemēriem lauku reģionu attīstības veicināšanai.

Izpētes vizītē Polijas Malopoļskas reģionā, ko organizēja Polijas Zinātņu akadēmijas pārstāvji, projekta dalībnieki iepazinās ar „Plūmju takas asociācijas” („The Plum Trail Association”) pārstāvjiem. Šī asociācija apvieno 137 dalībniekus (galvenokārt mazos un vidējos uzņēmējus, kā arī tūrisma pakalpojumu sniedzējus) no 7 ģeogrāfiski tuvu esošām pašvaldībām.

Otrajā izpētes brauciena daļā projekta partneri iepazinās ar divām sociālo kooperatīvu labajām praksēm Raciečovices pašvaldībā, kur vietējās pašvaldības pārstāvji, nevalstiskās organizācijas un citas ieinteresētās puses cenšas saglabāt nodarbinātības līmeni un radīt jaunas darba vietas. Lai prezentētu labos piemērus un rosinātu diskusijas ar CesR partneriem, notika trīs sanāksmes divās dažādās vietās. Polijas vizītes ietvaros tika pārspriests, kādā veidā sociālie kooperatīvi un pašvaldības var ieviest kopīgas valsts un privātā sektora sadarbības iniciatīvas.

Vizītes noslēgumā notika projekta Koordinācijas komitejas sanāksme, lai izvērtētu Polijā iepazītos labos piemērus un pārrunātu pieredzes pārņemšanas iespējas citos Eiropas reģionos.

Dalīties