Šī gada praktiskās pētniecības nedēļas ietvaros, kas norisinājās no 8. līdz 13.novembrīm, Latvijas Universitātes (LU) Eiropas studiju maģistra programmas studenti piedalījās diskusijās ar vairāk nekā 30 ekspertiem un apmeklēja 15 nozīmīgākas Eiropas Savienības (ES) institūcijas Briselē un Luksemburgā.

Ikgadējā praktiskās pētniecības nedēļa Briselē un Luksemburgā ir daļa no LU Eiropas studiju maģistra programmas, kuras mērķis ir paplašināt studentu zināšanas par Eiropas Savienību un tās attiecībām ar trešajām valstīm, apmeklējot svarīgākās ES institūcijas un NATO. Vizīšu ietvaros studentiem ir lieliska iespēja tikties ar dažādu institūciju pārstāvjiem un piedalīties diskusijās ar starptautiskā līmeņa ekspertiem par šī brīža ES aktuālām problēmām.

Šī gada braucienā studenti apmeklēja ES Padomi, NATO, Eiropas Komisiju, Eiropas Parlamentu, Eiropas Ārējās darbības dienestu (EEAS) un citas nozīmīgas ES institūcijas. Vienu brauciena dienu studenti pavadījuši Luksemburgā, kur tikušies ar ES Tiesas un Eurostat pārstāvjiem, kā arī viesojušies pie Krievijas Federācijas vēstnieka Luksemburgas Lielhercogistē. Ņemot vērā pieaugošo domnīcu (think tank) nozīmību pasaulē, studiju brauciena programmā tika organizēts arī Bruegel, lielākas un pazīstamākas starptautiskās domnīcas ekonomikas jomā, apmeklējums, kuras biedri ir ES valstu valdības un vadošās starptautiskās korporācijas un uzņēmumi.

Pirmo reizi studentiem radās unikālā iespēja apmeklēt Eiropas Padomi bēgļu un izsūtīto personu jautājumos (ECRE) un uzzināt vairāk par aktualitātēm bēgļu jautājumos un Padomes projektiem, kā arī iepazīties un piedalīties diskusijā ar Ginesa rekordu grāmatā iekļauto Strasburgas universitātes profesoru par vislielāko iegūto universitāšu diplomu skaitu - Hubertu Petitu (Hubert Petit), kuram ir bagāta diplomātiskā pieredze pārstāvot Eiropas Komisiju.

2015.g. praktiskās pētniecības nedēļā tika uzaicināti piedalīties arī studenti no Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas, Šveices ziemeļrietumu Lietišķo zinātņu un mākslas universitātes, kā arī Brēmenes Lietišķās zinātnes universitātes.

Detalizētāka informācija par 2015.g. studiju braucienu ir pieejama šeit (PROGRAMMA).

Algimants Kontauts, LU Eiropas studiju maģistra programmas 1.kursa students:

Eiropas Savienības galvaspilsētā mēs pavadījām intensīvu darba nedēļu. Tās ietvaros mēs apmeklējām 15 nozīmīgākās ES institūcijas un tikāmies ar vairāk nekā 30 šo institūciju pārstāvjiem.

Lielu paldies jāsaka mūsu lieliskajiem runātājiem par atvērtību un laipnību, stāstot par ES “dzīvi” un darbu ES institūcijās no iekšpuses, loģiku, kāda ir paslēpta zem noteiktas rīcības, procedūrām, jautrām situācijām, grūtībām un intrigām. Labāka šo tikšanos daļa ir bijusi iespēja uzdot tūkstošiem/virkni jautājumu, kas radušies studiju vai šī brauciena laikā. Mums izdevās arī skaidrāk izprast procesu, kā notiek jauno kolēģu izvēle un kas ir nepieciešams, lai kļūtu par daļu no lēmuma pieņēmēju komandas ES institūcijās un ieguldītu mūsu kopējā nākotnē.

Ir ļoti svarīgi minēt, ka brauciens bija lieliska iespēja ne tikai satikt augsta līmeņa institūciju pārstāvjus, bet arī iepazīt un izveidot draudzīgas attiecības ar mūsu daudznacionālās grupas kolēģiem, kuru lokā bija sastopami studenti no Latvijas, Šveices, Vācijas, Kanādas, Gruzijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Azerbaidžānas, Japānas, Slovākijas, Lietuvas u.c. valstīm. Mēs neatvadījāmies no viens otra, bet teicam: “’Novēlu tev veiksmi un tiekamies Facebook :)” .

Šīs studiju brauciens atvēra mūsu acis, ausis un prātus, padarot daudzas lietas skaidrākas un sasniedzamākas. Daudzi no mums jau sākuši sūtīt CV uz institūcijām un organizācijām, kas visvairāk palikušas sirdī. Es noteikti vēlētos šo pieredzi atkārtot vēlreiz. Visiem, kam ir iespēja, es rekomendēju iestāties LU Eiropas studiju maģistra programmā un pievienoties nākamo veiksminieku  komandai, kas piedalīsies studiju braucienā uz Briseli un Luksemburgu 2016.gadā.

Īpašu pateicību gribētu izteikt mūsu grupas līderiem un organizētājiem: "Eiropas studiju" programmas direktorei prof. Tatjanai Muravskai un koordinatoram Romānam Putānam, kā arī LU ESASAC pētniecei Denīzei Ponomarjovai par šo neaizmirstamu iespēju piedzīvot interesantu un aktīvu nedēļu „ES centrā”.”

Par iepriekšējo gadu praktiskās pētniecības nedēļām ir iespējams iepazīties “Eiropas studiju” programmas sadaļā http://www.lu.lv/cets/masterstudies/about/

Dalīties