CRE:HUB partneru tikšanās Matērā, Itālijā un konference par kreatīvo un radošo industriju.

Latvijas Universitātes (LU) Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs (ESASAC) šā gada aprīli uzsācis dalību projektā, kas palīdzēs veicināt kultūras un radošo industriju potenciāla izmantošanu. ES programmas INTERREG EUROPE finansētais projekts “Policies for cultural CREative industries: the HUB for innovative regional development” (CRE:HUB) tiks īstenots laika periodā no 2016.g. aprīļa līdz 2020.g. septembrim un tajā piedalās astoņi partneri no Itālijas (Bazilikatas un Venēcijas), Rumānijas, Ungārijas, Spānijas, Slovākijas, Portugāles un Latvijas.

Projekta vadošais partneris ir Itālijas Bazilikatas reģiona administrācija, kas jau vairākus gadus aktīvi darbojas kultūras un radošo industriju (KRI) jomā. Projekta ideja radusies, ņemot vērā pēdējo gadu izmaiņas sociālajā, kultūras un tehnoloģiju jomās, kas pieprasa jaunus kultūras produktus un jaunas izklaides formas. Pateicoties šīm izmaiņām, attīstījušās jaunas industrijas, bet tradicionālās nozares mēģina veikt izmaiņas. KRI jomā nodarbinātība ir augusi straujāk nekā reģionālajā darba tirgū kopumā. Tomēr jāatzīst, ka visi uzņēmēji sastopas ar izaicinājumiem biznesa attīstībai, internacionalizācijai un finanšu pieejamībai, taču KRI uzņēmumiem tie ir īpaši lieli (KRI uzņēmumi tiek uzskatīti par riskantākiem investīcijām u.c.).

Kultūras un radošās industrijas pārstāv MVU ar augstu inovācijas līmeni un to attīstības veicināšana var efektīvi paaugstināt reģionālo konkurētspēju un radīt jaunas darba vietas. Saskaņā ar Viedajām stratēģijām (RIS3) vairāku partneru valstīs KRI ir atzītas par stratēģiskas attīstības sektoru. Tomēr, neskatoties uz dinamisko un inovatīvo darbības jomu, KRI uzņēmumiem ir sarežģīti saņemt kredītus, tiem trūkst resursu konkurētspējas paaugstināšanai globālajā tirgū, efektīvu partnerību veidošanai un eksportspējas stiprināšanai. 

Projekta "CRE:HUB" vispārējais mērķis ir uzlabot valstu politiku jaunu MVU veidošanai un attīstībai radošo industriju sektorā, izmantojot iespēju veikt pieredzes apmaiņu starp partneriem ar atšķirīgu pieredzi KRI jomā. Projekta rezultātā plānots uzlabot politikas instrumentus un to vadību (veids, kādā tiek organizēti uzaicinājumi projektu pieteikumiem, projektu izvērtēšana, reģionālo politikas instrumentu koordinācija reģionālā/starpreģionālā līmenī, uzraudzīšanas metodoloģija u.c.). Izmaiņas politikas līmenī nepieciešamas, lai nodrošinātu specifiskas KRI vajadzības (partnerības veidošana, sadarbība ar ražošanas nozarēm, internacionalizācija, uzņēmējdarbības kapacitāte, kredītu pieejamība, u.c.). Projekta plānotie rezultāti paredz KRI reģionālo/SVID analīzi; reģionālās pieredzes un labo prakšu analīzi; ceļveža izstrādi labo prakšu pārņemšanai; politikas veidotāju un KRI jomas tirgus dalībnieku sanāksmes; nacionālās/reģionālās politikas sistēmas izvērtēšanu; kopīgas KRI uzraudzības sistēmas izveidi, politikas rekomendācijas un rīcības plānu, starptautiska līmeņa sanāksmes un konferences.

Projekta uzsākšanas sanāksme norisinājās 2016.g. 16.-17.09. Matērā, Itālijā. Tās laikā partneri vienojās, ka Latvijā CRE:HUB sanāksme un konference par radošo industriju veicināšanu notiks 2017.g. rudenī. Līdz tam LU ESASAC uzdevums ir izstrādāt metodoloģiju vadlīnijas, uz kura pamata tiks veikts pētījums par KRI politikām un situācijas analīze projekta partneru valstīs vai reģionā, kā arī izveidot KRI iesaistīto pušu partnerības tīklu.

CRE:HUB projekta mājas lapa: www.interregeurope.eu/crehub/ Facebook: www.facebook.com/Crehub-1770111603261028/    Papildu informācija: Denīze Ponomarjova, projekta koordinatore Tālr.: (+371) 28241115; E-pasts: denize.ponomarjova@lu.lv

Dalīties