Latvijas Universitātes (LU) Eiropas Studiju maģistra programmas studenti 24.aprīlī tikās ar studentiem no Stenforda universitātes Berlīnē, kas ieradušies studiju vizītē Rīgā. Stenforda universitātes studentu grupu (40 studenti) vadīja pofesors Dr. Uli Bueckner and profesore Dr. Karen Kramer.

Tikšanās notika Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā, ”ES mājā”, un tika organizēta diskusijas veidā, ko moderēja Romāns Putāns, LU zinātniskā grādā pretendents, pētnieks un Eiropas Studiju maģistra programmas absolvents. Diskusijas ietvaros tika apspriesti jautājumi, kas skar Latviju kā Eiropas Savienības dalībvalsti, kā arī citi ar izglītību un studijām Latvijā saistīti jautājumi. Diskusijas ievadleciju par Latvijas ekonomisko situāciju un tās attīstību laika gaitā vadīja profesore Dr. Tatjana Muravska, Eiropas Studiju maģistra programmas direktore un LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra vadītāja, kam sekoja īsas prezentācijas, ko sniedza centra pētnieki, praktikanti un programmas absolventi – pētnieki Jānis Aprāns un Denīze Ponomarjova, lektors Javier Mendoza, praktikanti Stefano Greco, Simon Agez and Nena Markovic.

Stenforda universitātes studenti un pasniedzēji bija īpaši ieinteresēti Latvijas sociāli ekonomiskās situācijas attīstībā kopš 2008.gada, kad Latvija piedzīvoja visstraujāko ekonomikas kritumu starp ES dalībvalstīm, tomēr spēja stabilizēt ekonomisko un finanšu situāciju valstī līdz līmenim, kas šobrīd Latvijai ļauj kandidēt uz Eiropas monetārās savienības valsts statusu, t.i., vienotās eiro valūtas ieviešanu. Tāpat diskusijas laikā LU Eiropas Studiju maģistra programmas un Stenforda universitātes studenti apsprieda izglītības un studiju procesa jautājumus, tai skaitā, studiju formu, finansēšanas principus un mācību maksas, kā arī absolventu konkurētspēju darba tirgū un nodarbinātību pēc studiju beigšanas. Stenforda universitātes studentu un pasniedzēju grupa augstu novērtēja LU Eiropas Studiju programmas absolventu augsto nodarbinātības līmeni un konkurētspēju dažāda līmeņa nacionālajās, pārnacionālajās, diplomātiskajās, akadēmiskajās un privātajās institūcijās Latvijā un Eiropas Savienībā.

Stenforda Universitāte Berlīnē ir viena no desmit Stenforda Universitātes, ASV, filiālēm jeb studentu pilsētiņām (campus), kas neatrodas ASV. Stenforda Universitātē Berlīnē mācās maģistra programmas studenti dažādās zinātņu nozarēs 3-9 mēnešu garumā, ko nereti papildina prakses laiks dažādās institūcijās. Vizītes uz jaunajām un potenciālajām ES dalībvalstīm ir daļa no Stenforda Universitāte Berlīnē ārpusklases (extracurricular) aktivitātēm, kas nodrošina studentiem iespēju labāk un praktiskāk iepazīt Eiropas Savienības aspektus. Grupa studentu no Stenforda Universitātes Berlīnē viesojās Latvijā 2005.gadā, kad viņiem bija iespēja satikt Latvijas Republikas prezidenti V.E. Vairu Vīķi-Freibergu. 2013.gada vizītes laikā Stenforda Universitātes studentu un pasniedzēju uzturās Latvijā no 24.-27.aprīlim, piedaloties vieslekcijās un diskusijās Latvijas Universitātē, Latvijas Bankā, citās iestādēs, kā arī tiekoties ar studentiem un jauniešu organizāciju pārstāvjiem Latvijā.

Dalīties