Šā gada 2.-4.jūnijā projekta „Nodarbinātība Plus” sanāksmē Padovā, Itālijā, tika apspriesta jauna mazāk aizsargāto sociālo grupu iekļaušanas modeļa izveide, kuru varētu izmantot dažādu Eiropas Savienības valstu pašvaldības sociālās iekļaušanas veicināšanai. Latvijas Universitātes Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs ir viens no šī projekta partneriem.

Padovā notikušajā projekta „Nodarbinātība Plus” ekspertu sanāksmē tika prezentēta un apspriesta projekta Ziemeļīrijas partneru piedāvātā mazāk aizsargāto sociālo grupu  iekļaušanas modeļa struktūra un tās piemērotība kontekstā ar projekta iepriekšējiem rezultātiem – dažādu valstu labāko integrācijas prakšu analīzi, kuru veicas Latvijas Universitāte sadarbībā ar projekta partneriem no Spānijas – Altempordas provinces pašvaldību.

Savukārt, Padovā notikušajā projekta seminārā tika prezentētas Padovas provinces (Itālija), Altempordas provinces (Spānija) un Nīvegeinas (Nīderlande) pilsētas pašvaldības pieredzes imigrantu, īpaši jauniešu, iekļaušanajai nacionālajā izglītības sistēmā un darba tirgū. Projekta ietvaros iepazītās sociālās integrācijas pieredzes ir saistītas ar romu tautības cilvēku integrāciju izglītībā un darba tirgū, atbalstu jauniešu integrācijai darba tirgū, imigrantu sociālo iekļaušanu, kā arī ar starpkultūru komunikāciju un sadarbību kopumā, integrēti strādājot ar vairākiem mazāk aizsargāto sociālo grupu dzīves aspektiem, tai skaitā, izglītību, nodarbinātību, dzīvesvietas nodrošināšanu, psiholoģisko atbalstu un cita veida palīdzību un konsultācijas.  Projekta ietvaros veiktais pētījums un sociālās integrācijas veiksmīgo prakšu piemēri jau tuvākajā laikā būs pieejami projekta jaunizveidotajā mājas lapā: www.labourplus.eu.

Turpmākās projekta aktivitātes var iedalīt 3 galvenajā grupās: 1) piecu integrācijas prakšu identificēšana, kuras tiks pārņemtas citās projekta partnervalstīs. Latvijas situācijai šobrīd atbilstošākās citu valstu pieredzes būtu atsevišķi principi no projekta partneriem Vācijā un Nīderlandē saistībā ar apmācību organizēšanu jauniešiem bezdarbiekiem. 2) Darba turpināšana pie mazākaizsargāto sociālo grupu  iekļaušanas modeļa principu izstrādes, kuri iespēju robežās tiks pārbaudīti visās projekta partnervalstīs. 3) Projekta turpmāko aktivitāšu organizēšana – izglītojošs seminārs ar fokusu uz Romu tautības cilvēku integrāciju Sofijā, Bulgārijā, kā arī projekta partneru sanāksmes un semināra organizēšana Ungārijā.

Latvijas institūcijas un pašvaldības, kuras būtu ieinteresētas saņemt papildus informāciju par projektu, sociālās integrācijas prakšu pārņemšanas iespējām un mazākaizsargāto sociālo grupu  iekļaušanas modeļa pielietošanu, lūdzam sazināties ar LU projekta koordinatoru Romānu Putānu (tel. 29442854; e-pasts: romansputans@gmail.com).

Dalīties