Šī būs līdz šim neparastākā Zinātnes kafejnīca!

Reģistrācija ir noslēgusies!

Tā kā kapu tūrē ir ierobežots apmeklētāju skaits, reģistrācija ir noslēgusies! Paldies par lielo atsaucību, ar dalībniekiem sazināsimies.

 

Ko par vēsturi var pavēstīt kapakmens? Kā bezdievju kapi kļuva par dižgaru un ievērojamu cilvēku apbedīšanas vietu? Kur atrodas Latvijas Kremļa siena? Uz šiem un citiem jautājumiem 22. februārī atbildes meklēsim Latvijas Universitātes (LU) Zinātnes kafejnīcā “Kapiņu stāsti”, kas šoreiz notiks pavisam neierastā vietā – Raiņa kapos.

Tūrē pa leģendārajiem kapiem vedīs LU Sociālo zinātņu fakultātes profesore Vita Zelče. Līdz šim šāda priviliģēta iespēja bijusi tikai V. Zelčes studentiem, kuriem pēc Universitātes absolvēšanas tieši šīs neparastās lekcijas visvairāk palikušas atmiņā.

“Sākumā šķita, ka profesore savā ironiskajā humora stiliņā mūs izjoko, sacīdama, ka dosimies uz kapiem. Bet lekcijas kapos tiešām notika! Atceros to maģisko gaisotni, kad gājām gar pieminekļiem un klausījāmies stāstus par personībām, kas tur tika apglabāti – tie bija gan pazīstami aktieri, mūziķi, gan laikrakstu izdevēji un žurnālisti. Profesores vēstures zināšanas un atmiņa ir vienkārši fantastiska, viņas stāsti ir ļoti aizraujoši, tāpēc no sirds iesaku izmantot iespēju un doties kapu tūrē,” aicina profesores bijusī studente Viktorija Jeļeņina.

Ekskursija notiks nostāstiem apvītā vietā – Raiņa kapos. Raiņa kapi tika oficiāli atklāti 1929. gadā, tad arī tie ieguva savu nosaukumu, jo šeit tika apglabāts Rainis. 20. gadsimta 20. gados tā bija pirmā komunālā kapsēta Rīgā, par kuras izveidi jāpateicas sociāldemokrātu deputātiem pilsētas domē. Komunālās kapsētas pēc Pirmā pasaules kara tika veidotas visā Eiropā. Šis karš bija ne tikai saārdījis ģimenes un radu tīklus, bet arī mainījis daudzu attiecības ar baznīcu un nāvi. Komunālajās kapsētās tika apglabāti mirušie rīdzinieki, nešķirojot viņus pār konfesionālās piederības, tautības vai citām iezīmēm. Arī rīdzinieki jaunajā pilsētas komunālajā kapsētā ar noteiktu naudas summu atkarībā no rocības vai vēlmēm varēja  iegādāties atdusas vietu. Tautā šo kapsētu dēvēja par “bezdievju kapiem" un "pagānu kapsētu". Kārļa Ulmaņa autoritārās varas gados notika šīs kapsētas pārmodelēšana, arī padomju režīms Raiņa kapsētu aktīvi izmantoja savas interesēs.

Mūsdienās kapos guļ virkne tautas varoņu un ienaidnieku. Viņu vidū ir diženi un mazāk diženi rakstnieki, dzejnieki, komponisti, teātra un kino aktieri, vēsturnieki, zinātnes darbinieki, mediķi, militārpersonas, padomju partizāni un virsnieki, kā arī čigānu baroni, 90. gadu spirta magnāti un citi tā laika elites pārstāvji.

Ekskursija būs bezmaksas, un kā jau ikkatrā Zinātnes kafejnīcā, arī šajā būs iespēja pacienāties ar siltu tēju un uzkodām. Lūdzam kājās aut ērtus apavus, mugurā – siltu jaku vai džemperi, paņemt līdzi lietussargu vai lietusmēteli.

Tūres pulcēšanās vieta: pie Raiņa kapu vārtiem Aizsaules ielā 1A plkst. 16.50.

Dalīties

Saistītais saturs

Katra neveiksme ir solis attīstībā – zinātnieki dalās savos neražu stāstos
28.11.2022.

Katra neveiksme ir solis attīstībā – zinātnieki dalās savos neražu stāstos